Pridanie malého množstva šľahačky urobí tento variant krásne vláčnu. Vyskúšajte, budete milo prekvapení!
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 115 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 40 g cukru kryštál
- 3 žĺtky
- 200 ml polotučného mlieka
- 100 ml šľahačky
- 1 PL jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 75 g hrozienok
- štipka soli
Na zdobenie
- 1 vajce
- 1/2 šálky plátkovaných mandlí
- 2 PL práškového cukru
Postup:
- Maslo dôkladne utrite v mise s cukrom a žĺtkami.
- Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
- Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
- Do zmesi masla pridajte šľahačku, hrozienka a postupne striedavo pridávajte preosiatu múku a vzídený kvások.
- Všetko vypracujete na cesto.
- Misu následne prikryte čistou utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Vianočku ponechajte na plechu s papierom na pečenie pred vložením do rúry ešte najmenej 15-20 minút kysnúť.
- Následne ju prepichajte na niekoľkých miestach špajlí, potrite rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandlí.
Recepty na vianočku nie sú jediné, pri príprave ktorých sa využíva kysnuté cesto . Upečte si z neho aj rozmanité druhy buchiet, koláč či langoša.