Vláčna kysnutá vianočka s hrozienkami a mandľami

Vláčna kysnutá vianočka s hrozienkami a mandľami

Pridanie malého množstva šľahačky urobí tento variant krásne vláčnu. Vyskúšajte, budete milo prekvapení!

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 115 g masla
  • 30 g čerstvého droždia
  • 40 g cukru kryštál
  • 3 žĺtky
  • 200 ml polotučného mlieka
  • 100 ml šľahačky
  • 1 PL jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 75 g hrozienok
  • štipka soli

Na zdobenie

  • 1 vajce
  • 1/2 šálky plátkovaných mandlí
  • 2 PL práškového cukru

Postup:

  1. Maslo dôkladne utrite v mise s cukrom a žĺtkami.
  2. Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
  3. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
  4. Do zmesi masla pridajte šľahačku, hrozienka a postupne striedavo pridávajte preosiatu múku a vzídený kvások.
  5. Všetko vypracujete na cesto.
  6. Misu následne prikryte čistou utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
  7. Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
  8. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  9. Vianočku ponechajte na plechu s papierom na pečenie pred vložením do rúry ešte najmenej 15-20 minút kysnúť.
  10. Následne ju prepichajte na niekoľkých miestach špajlí, potrite rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandlí.
Tradičná kysnutá vianočná pochúťka s mandľami.
zdroj: savortheflavour.com

Recepty na vianočku nie sú jediné, pri príprave ktorých sa využíva kysnuté cesto . Upečte si z neho aj rozmanité druhy buchiet, koláč či langoša.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.