Inšpirujte sa týmto receptom na jablkový závin s jogurtom. Chute vás prekvapí.
Ingrediencie na cesto
- 400g hladkej múky
- 200g zmäknutého masla + na potretie
- 150g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho typu)
- 1 vajce
- Štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 5-7 jabĺk (voliteľne)
- 8 lyžíc strúhanky
- 1 vanilkový cukor
- 100g cukru (podľa chuti)
- Lyžica mletej škorice
Postup
- Na dosku preosejte múku a pridajte štipku soli. Z múky urobte kôpku a uprostred urobte jamku.
- Do jamky vyklepnite vajcia a pridajte jogurt.
- Vidličkou vymiešajte tekuté suroviny s múkou do hustej kašičky.
- Na múku postrúhajte maslo a rukami všetko zapracujte na mäkké, nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte viac múky. Rozdeľte na 4 časti a nechajte odpočinúť.
- Medzitým olúpte a nastrúhajte jablká. Na panvici na sucho orestujte strúhanku.
- Na pomúčenej doske vyvaľkajte z cesta pláty o sile 2-3mm, posypte strúhankou a navrstvite jablkami. (Bez šťavy)
- Posypte cukrom a škoricou. Môžete pridať aj hrozienka alebo oriešky.
- Potom cesto zaviňte a okraje stlačte, zahnite dovnútra závinu.
- Záviny dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite maslom a pečte vo vopred rozohriatej rúre na 180 ° C po dobu 25-30 minút.
- Upečenú štrúdľu posypte práškovým cukrom a podávajte.
Vyskúšajte aj jablčné muffiny , ktoré sú skvelou delikatesou ku káve.