Dobrý múčnik miluje skutočne každý, ale keď je suchý, nie je to ono. To sa vám s týmto receptom nemôže stať, pretože cesto je úžasne jemné, vláčne a nadýchané.
Ingrediencie:
Muffiny:
- 110 g neslaného masla
- 100 g hnedého cukru
- 55 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice melasy
- 1 vajce
- 200 g strúhanej cukety
- 300 g polohrubej múky
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/2 hrnčeka mlieka
Na polevu:
- 3/4 hrnčeka cukru múčka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička mlieka
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a formu na muffiny vystriekame sprejom na pečenie.
- Rozpustíme maslo, dáme do misy a necháme trochu vychladnúť.
- Pridáme hnedý aj práškový cukor, melasu a zmiešame.
- Do zmesi zašľaháme vajcia a vmiešame strúhanú cuketu.
- V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a korenie.
- Presypeme k cukete, zalejeme mliekom a pomaly miešame, aby sa všetko spojilo a vzniklo hladké cesto.
- Hotové cesto rozdelíme do jednotlivých otvorov formy a dáme piecť na 16 – 18 minút.
- Upečené muffiny vyberieme z formy a dáme ich na mriežku vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme polevu zmiešaním všetkých surovín do hustej a hladkej pasty, ktorú bude možné rozotrieť, ale nepotečie.
- Vychladnuté muffiny ozdobíme polevou a môžeme podľa fantázie posypať zdobením, kúskami čokolády, ovocím alebo nechať len tak s polevou.