O tejto bábovke sa hovorí ako o lahodnej orechovej torte, ktorá je vítaným spestrením akejkoľvek oslavy či dôležitej udalosti.
Chrumkavé vlašské orechy v kombinácii s rumom je dokonalosť sama. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete pravidelne vracať.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 1 polievková lyžica bieleho octu
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček zmäknutého neslaného masla
- 2 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 4 veľké vajcia
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 1/4 hrnčeka rumu
- 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka hrozienok
Poleva:
- 1/2 hrnčeka neslaného masla
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 1/3 hrnčeka smotany
- 3 lyžice rumu
Postup:
- Zo všetkého najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
- Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou.
- V malej miske zmiešame mlieko s bielym octom a odložíme nabok.
- Do stredne veľkej misky preosejeme múku a škoricu, pridáme jedlú sódu a štipku soli.
- Nakoniec si pripravíme mixér, do ktorého nádoby dáme maslo s cukrom a našľaháme do peny.
- Potom pridáme po jednom vajci a vždy dôkladne premiešame.
- Prilejeme vanilkový extrakt a miešame aspoň 1 minútu.
- Zmes mlieka s octom a rum pridáme do múky a premiešame.
- Túto zmes pridáme do nádoby k maslu a vajciam, kde ju necháme našľahať spolu s ostatnými ingredienciami.
- Ako posledný vmiešame hrozienka s orechmi a prelejeme do formy na bábovku.
- Vložíme do rúry a pečieme 55 – 70 minút.
- Hotovú bábovku vyberieme a necháme ju vo forme úplne vychladnúť, až potom ju vyklopíme.
- Do malého hrnca dáme maslo, hnedý aj kryštálový cukor a za stáleho miešania zahrievame na strednom ohni.
- Miešame, kým nie je zmes hladká a hneď potom pridáme smotanu s rumom.
- Premiešame a privedieme pomaly do varu, hlavne musíme miešať, aby sa zmes neprichytila.
- Varíme 5 minút, potom odstavíme a necháme 10 minút vychladnúť.
- Bábovku polejeme hotovou polevou a pred servírovaním ju niekoľko sekúnd ohrejeme v mikrovlnnej rúre.
- Táto hrnčeková bábovka chutí najlepšie s horúcou polevou.