Tento makový koláč je úžasne vláčny, dokonale sladký a hlavne rýchlo pripravený. Keď ešte svoje dielo zakončíme luxusnou glazúrou, bude sa každé sústo na jazyku len rozplývať.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička jemnej morskej soli
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček slnečnicového oleja
- 1 a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice maku
Na glazúru:
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžica plnotučného mlieka
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a guľatú tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- V malej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva a zatiaľ odložíme na stranu.
- Do veľkej misy dáme cukor, slnečnicový olej, mlieko, vanilkový extrakt, vajcia a dôkladne premiešame, aby bola zmes hladká.
- Prisypeme suché prísady a znovu zamiešame, nech sa všetky suroviny prepoja. Nakoniec vmiešame mak.
- Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 až 35 minút.
- Upečený makovec vyberieme z rúry a odložíme na kuchynskú mriežku, kde ho necháme 40 minút chladnúť.
- Potom opatrne zájdeme nožom za okraj formy a buchtu jemne uvoľníme od stien.
- Po 40 minútach môžeme tortu opatrne vybrať a nechať úplne vychladnúť.
- Medzitým nasypeme do menšej misky práškový cukor, zalejeme vanilkovým extraktom, mliekom a miešame, kým nie je glazúra krásne hladká a jemná-
- Prelejeme makovec glazúrou a počkáme, až cca za 60 minút nezatuhne. Nedávame do chladničky, stačí, keď bude odpočívať pri izbovej teplote.
- Potom už stačí iba nakrájať a môžeme servírovať.