Originálny recept na vlašský šalát nesmie chýbať v kuchárke žiadne poriadne gazdinky.
Nás ale jeho klasická chuť aj vzhľad prestal, tak trochu baviť a pustili sme sa do jeho nových obmien!
Máte odvahu ich vyskúšať a ochutnať? Áno?
Tak hurá na tieto tri nové luxusné receptúry!
Naše recepty
História receptu na vlašský šalát
Prvá zmienka o tomto obľúbenom šaláte sa objavila v nemeckej kuchárke v roku 1805.
Dnešná podoba sa od tej prvej v mnohom líši. Prvé verzie obsahovali napríklad víno, ocot, minuli, sardely, ančovičky, olivy alebo salámu. Namiesto dnes používanej majonézy sa používala zálievka z octu, curku vína, oleja, soli a korenia.
Keď sa, o 30 rokov neskôr, recept dostal do našich českých luhov a hájov, bol do zálievky pridaný uvarený žĺtok, bobkový list a cibuľa.
V dvadsiatom storočí receptúra šalátu stále obsahuje ryby, ale tie neskôr začali byť vymieňané za dostupnejšie ingrediencie ako zemiaky.
Tradičnú českú, nami dnes známu verziu vlašského šalátu na trh uviedol lahôdkar Alois Linka. Ten do receptu pridal jablká, hrášok z konzervy, kyslé uhorky, mrkva, pražskú šunku, majonézu, soľ a korenie.
Receptúra šalátu prešla celým radom premien a ako môžeme vidieť, z pôvodného receptu nezostalo prakticky nič, napriek tomu sa vlašiak stal jednou z najobľúbenejších pochúťok u nás!