Vyskúšať môžete aj recept na vdolky, ktoré je možné pripraviť aj podľa pôvodnej receptúry pečenej v rúre.
INGREDIENCIA
- 300 g hladkej múky
- 50 g kvasníc
- 50 ml mlieka
- 50 g cukru
- téglik sladkej šľahačky
- 30 g sadla
- 3 žĺtky
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- lyžička rumu
- asi 50 g masla na potretie
- 250 g masla na tukové cesto
- 100 g hladkej múky na tukové cesto
POSTUP
- Kvasnice rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, tri lyžice múky, zamiešame a prikryté necháme vybehnúť. Medzitým si pripravíme cesto tukové.
- Zmäknuté maslo premiešame s múkou, dôkladne ručne uhnete a necháme vychladiť.
- Do misy dáme múku, pridáme vykysnutý kvások, cukor, šľahačku, rozpustený tuk, žĺtky, soľ, vanilkový cukor, rum a vypracujeme hladké pružné cesto. Dobre prepracujeme a necháme na teplom mieste kysnúť ďalšiu hodinu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca.
- Vyvaľkáme aj cesto tukové – na polovičnú veľkosť cesta kysnutého.
- Tukové cesto položíme polovicu cesta kysnutého, druhú preložíme a cesto rozvaľkáme.
- Potom spojené cesto preložíme na tretiny a prikryté necháme kysnúť. Rozvaľkáme a preložíme na tretiny ešte 2x.
- Takto pripravené cesto rozdelíme na tretiny. Každú časť postupne rozvaľkáme dotenka.
- Rozdelíme na štvorčeky veľké ako dlaň a do každého vložíme guľôčku tvarohu. Guľôčky dobre zabalíme a kladieme spojom dole.
- Prstom vytvoríme jamku, ktorú naplníme lekvárom, navrch dáme posýpku.
- Pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri 250 °C.
- Potom ešte horúce potierame maslom.
- Vyprážaný variant pripravujeme bez drobenky a vyprážame na oleji po oboch stranách do zozlatavenia, nakoniec pocukrujeme práškovým cukrom.