Tieto lahodné perníčky môžete použiť aj ako ozdoby na váš vianočný stromček. Stačí do hornej časti perníčkov urobiť ihneď po vytiahnutí z rúry malý otvor.
Ingrediencie:
- 4 šálky ražnej múky
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 8 PL medu
- 1 vajce
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 2 PL perníkového korenia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Maslo, hnedý cukor a med dajte do malého hrnca na mierny oheň.
- Zahrejte a miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Do veľkej misy preosejte suché prísady, teda múku, kakao, prášok do pečiva a všetky korenia.
- Dobre premiešajte, pridajte vajcia a znova premiešajte.
- Rozpustenú maslovú zmes nalejte do suchých prísad a miešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
- Zmes vyklopte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a vypracujte v cesto.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3-5 mm.
- Pomocou vykrajovačov vykrájajte ľubovoľné tvary a korenené pečivo odkladajte na pripravené plechy.
- Pečte približne 7-8 minút dozlatista.