Fandíte kôprovej omáčke a hľadáte aj iné zaujímavé recepty s kôprom?
Skvelú inšpiráciu nájdete v našom článku, kde pre vás máme výber tých najlepších pochúťok.
Táto aromatická rastlinka má mnohé pozitíva pre naše zdravie, ale aj špecifickú a úplne nezameniteľnú chuť.
Pozvite svojich priateľov na malý spoločenský večierok a pripravte im kôprovú hostinu.
Naše recepty
Čo je dobré vedieť o papričkách Jalapeños (Capsicum annuum)
Sú to jedny z najpopulárnejších av celosvetovom meradle najznámejšie pálivé papričky, ktoré sú pôvodom z Mexika. Pálivosť jednotlivých druhov paprík sa vyjadruje v rámci Scovilleových jednotiek.
Tento druh ich má v rozmedzí od 2 500 do 8 000. Rozhodne teda nepatrí k tým najpálivejším. To také papriky Pepper X majú až 3 180 000 SHU a to už je poriadna hodnota.
Majú pestrú škálu využitia, či už do omáčok alebo len tak na grilovanie k mäsu. Dá sa s nimi ochutiť majonéza, ale môžeme ich tiež opiecť na panvici. Obľúbené sú najmä plnené papričky, zvlášť letí syrová náplň.
Jalapeños obsahujú mangán, flavonoidy a vitamíny skupiny B, ale aj A či C. Najúčinnejšou látkou je kapsaicín, ktorého zásluhou papričky pália.
Rozhodne je to druh zeleniny, čo priaznivo pôsobí pri prechladnutí, ako prevencia rakoviny, ale má aj antibakteriálne účinky. Ich konzumácia sa odporúča aj ľuďom s diabetom, navyše pomáhajú s chudnutím.