Každý rok už všetci netrpezlivo čakáme na leto. Na prvé letné kúpanie, opaľovanie a hlavne prvé opekanie, plné dobrého jedla a samozrejme aj pitie.
Či už si pochutnávame na grilovanom kolene či kurčaťu , alebo len na samotnej grilovanej zelenine, vždy je to veľký gastronomický zážitok a ešte ku všetkému s vôňou domova.
Vyskúšajte týchto 11 najlepších receptov na grilovanie , s ktorými zažiarite ako masterchef!
Naše recepty
Rady a tipy na grilovanie
Veľa ľudí si myslí, že je grilovanie ľahká záležitosť a že jedinou úlohou je, hodiť mäso na gril a občas ho otočiť.
Tak to ale nie je. Pokiaľ chcete, aby bol nielen výsledok ale aj zážitok samotného grilovania na top úrovni, nasledujte tipy od šéfkuchárov.
- Pokiaľ nechcete pri grilovaní zbytočný dym, nepotierajte olejom rošt alebo mriežku, ale svoj steak.
- Pred samotnou akciou nechajte gril dobre rozpáliť. Uhlie musí byť riadne roztopené a mať popolavo šedú farbu.
- Mäso, ktoré budete grilovať vyberte z chladničky aspoň 3 hodiny pred jeho samotným spracovaním. Je vhodné, aby malo izbovú teplotu a preto ho nechajte pod látkovou utierkou. Príliš studené mäso by dostalo teplotný šok a vo výsledku by bolo tuhé a gumové.
- Mäso na gril nenaklepávajte, pretože by ste narušili svalové vlákna a mäso by stratilo šťavnatosť.
- Pri grilovaní nebuďte zbrknutí. Mäso nechajte najskôr dostatočne opiecť, kým ho obrátite, aby sa neprilepilo na rošt.
- Na otáčanie používajte špeciálne kliešte. Vidličkami by ste ho mohli prepichnúť a vytiekla by všetka šťava.
- Po grilovaní mäso pokladajte na drevený povrch, najlepšie na doštičku a nechajte ho 3-4 minúty odpočinúť. Počas týchto minút totiž dôjde k rozprestretiu šťavy zo stredu, kam sa teplom stiahla. Všimnite si, že po krájaní už žiadna šťava nevyteká.
Pokiaľ neviete, akú marinádu použiť, pripravili sme pre vás recepty na marinády na gril , z ktorých si určite vyberiete.