Šošovková polievka vhodná pre vegetariánov sa dá pripraviť iba zo šošovky a zeleniny. Poďte si ju tiež vyskúšať.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná na kocky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 strúčik cesnaku, jemne nakrájaný na kocky
- 3 stonky zeleru, jemne nakrájané na kocky
- 3 mrkvy, olúpaná a nakrájaná na kocky
- 2 hrnčeky zelenej šošovky
- 8 hrnčekov zeleninového vývaru alebo kocka bujónu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica soli
- Štipka mletého korenia
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 10 ružičiek kelu, nakrájané najemno (podľa chuti)
Postup
- V hrnci na strednom ohni zahrejte olej, pridajte cibuľu a smažte do zlatista.
- Cibuľu odhrňte na stranu hrnca a na voľné miesto, ktoré ste vytvorili, pridajte paradajkovú pastu. Miešajte 2 až 3 minúty, alebo kým paradajková pasta nestmavne na červenohnedú farbu.
- Pridajte tymian, cesnak, zeler a mrkva. Varte za stáleho miešania 2 minúty.
- Do hrnca pridáme šošovku, 8 hrnčekov vývaru, sójovú omáčku, soľ a korenie.
- Varte na strednom ohni 55 až 60 minút, alebo pokiaľ nie je šošovka mäkká.
- Vyberte 2 hrnčeky polievky a rozmixujte, vráťte do hrnca a vmiešajte citrónovú šťavu.
- Pridajte nakrájaný kel a varte 1 až 2 minúty, alebo kým kel nezmäkne.
- Dochuťte soľou, čiernym korením alebo citrónovou šťavu podľa potreby a podávajte.