Receptov z pomalého hrnca nie je nikdy dosť. Preto neváhajte a pustite sa do prípravy tejto jesennej polievky, ktorá má skvelú chuť, je nadupaná skvelými surovinami a zahreje vás na veľmi dlhú dobu.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
- 2 lyžičky rasce
- 2 lyžičky údené papriky
- 3 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 600 g hovädzieho mäsa na polievku nakrájaného na kúsky
- 2 lyžice polohrubej múky
- 2 stredne veľké mrkvy nakrájané na šikmé kolíky
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 – 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
- 1/4 malého zväzku petržlenu
- 1/2 hrnčeka kuskusu
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Pripravíme si pomalý hrniec s objemom 5 až 6 litrov.
- Do hrnca dáme paradajkový pretlak, rascu, papriku a ručnou metlou či mixérom prešľaháme. Postupne zašľaháme hovädzí vývar.
- Hovädzie mäso premiešame s múkou, soľou, čiernym korením a pridáme do pomalého hrnca.
- Prihodíme mrkvu, cibuľu aj cesnak. Petržlenovú vňať zviažeme kuchynským povrázkom a tiež dáme do hrnca.
- Zakryjeme a varíme do zmäknutia mäsa.
- Pri vysokej teplote necháme variť 3 a 1/2 až 4 a 1/2 hodiny, pokiaľ nastavíme nízku teplotu, je potrebné nechať polievku variť 7 – 8 hodín.
- Zhruba 15 minút predtým, než budeme servírovať polievku, dáme do misky kuskus, 1/4 lyžičky soli a zalejeme 2/3 hrnčeka vriacej vody.
- Zakryjeme, aby mohol kuskus pracovať a vstrebať všetku tekutinu. Zaklopené necháme asi 10 – 12 minút.
- Listy petržlenovej vňate nasekáme nadrobno a primiešame do kuskusu.
- Hotovú polievku naservírujeme do misiek a hore dáme trochu kuskusu.