Táto svadobná pochúťka poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale bude lahodiť aj oku. Môžete použiť rôzne druhy vykrajovačov, či už srdiečka, holubica, tvar pier, zvonček a mnohé ďalšie, ktoré svojim tvarom pripomínajú lásku a tým aj najdôležitejší deň vášho života.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3/4 hrnčeka zmäknutého masla
- 1 hrnček cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
Na polevu:
- 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
- 4 a 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 5 až 6 polievkových lyžíc mlieka
- Potravinárske farbivo podľa vlastného výberu
- Jedlé trblietky a farebný cukor
- Sypanie (voliteľné)
Postup:
- Vo veľkej mise šľaháme smotanu, maslo a cukor, kým nebudú svetlé a nadýchané.
- Pridáme vajcia a rozmixujeme. V inej mise si zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Postupne budeme múčnu zmes pridávať do smotanovej zmesi a dôkladne premiešame.
- Akonáhle sa všetky suroviny spoja, zakryjeme miestu a dáme na 2 hodiny do chladničky.
- Na dobre pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme cesto na 0,5 cm hrubý plát.
- Pomocou vykrajovačov tvoríme rôzne tvary a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými kúskami necháme medzeru, aby sa nám to nezlepilo.
- Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 6 až 8 minút.
- Hotové pečivo preložíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme misu, v ktorej vyšľaháme maslo, aby bolo svetlé a pekne nadýchané.
- Vmiešame práškový cukor, vanilkový extrakt a mlieko. Miešame, až kým nezíska poleva hladkú konzistenciu.
- Pridáme potravinárske farbivo podľa vlastného uváženia a rozotrieme na vychladnuté pečivo.
- Zmiešame rovnaké množstvo jedlých trblietok a farebného cukru. Touto zmesou posypeme všetky kúsky cukroviniek.
- Môžeme ešte posypať rôznym zdobením, ale nie je to nutné.