Kombinácia cukety a zemiakov zaručí nielen skvelú chuť, ale aj potrebnú konzistenciu pre tvorbu guličiek.
Ingrediencie
Na zeleninové guličky (cca 20 guličiek)
- 300 g zemiakov
- 200 g cukety
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 50 g strúhanky
- pažítka
- slnečnicový olej
- soľ, korenie
Postup
- Zemiaky v šupke uvarte domäkka.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, umyte cukety a potom ich postrúhajte na hrubom strúhadle.
- Nastrúhanú cuketu vytlačte v sitku pomocou vidličky alebo špachtle, aby pustila vodu.
- Akonáhle sú zemiaky uvarené, zlejte ich, ošúpte a ešte teplé roztlačte pomocou šťuchadla.
- K zemiakom pridajte vytlačenú cuketu, soľ a korenie.
- Zamiešajte a ochuťte pažítkou nastrihanou nožnicami na malé kúsky.
- Zmes premiešajte rukami tak, aby ste získali homogénnu hmotu.
- Navlhčite si ruky vodou, vezmite malý kúsok cesta a vytvarujte z neho guličku veľkosti vlašského orecha.
- Vytvarované guličky následne vložte na 30 minút do chladničky, aby boli pevnejšie a pri vyprážaní si zachovali svoj tvar.
- Každú guličku potom obaľte v múke, namočte do rozšľahaného vajca a nakoniec v strúhanke.
- Na panvici rozohrejte olej a guličky v ňom osmažte dozlatista, približne 3 až 4 minúty.
- Po osmažení guličky preložte na tácku vyloženú papierovými utierkami, aby sa osušil prebytočný olej.
Tieto zeleninové guličky je možné piecť v rúre predhriatej na 200 °C po dobu 15 minút.
Ak sa rozhodne zeleninové guličky podávať ako predkrm, hodia sa k nim rozmanité prílohové omáčky. Pripravte si napríklad svoj vlastný dip!