Tieto úžasné čínske jarné závitky plnené zeleninou a mletým mäsom, usmažené do chrumkava, sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si zvládnete hravo pripraviť aj vy doma!
INGREDIENCIA
Na náplň:
- 1 šálka nakrájaných bambusových výhonkov
- 2 lyžice arašidového oleja
- 170 g mletého bravčového mäsa
- 1/3 šálky nakrájanej šalotky
- 1 a 3/4 šálky strúhanej mrkvy
- 3 šálky nakrájanej bielej kapusty
- 1/2 šálky nakrájaných vodných gaštanov
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžice vody
- 1 lyžica ustrícovej omáčky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia
Na závitky:
- cesto na jarné závitky – 15 až 20 plátkov
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
- olej na vyprážanie
Na servírovanie:
- sladká chilli omáčka
POSTUP
- V hrnci priveďte do varu niekoľko šálok vody.
- Pridajte bambusové výhonky a blanšírujte ich 1 minútu.
- Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- Zahrejte 1 lyžicu arašidového oleja vo woku na vysokom plameni.
- Pridajte mleté mäso a restujte 2 až 3 minúty.
- Koncom špachtle nalámte mäso na malé kúsky.
- Preneste na tanier.
- Pridajte do woku zvyšnú lyžicu arašidového oleja.
- Pridajte šalotku a restujte asi 1 minútu.
- Pridajte mrkvu, kapustu, bambusové výhonky a vodné gaštany a restujte 2 minúty.
- Potom vráťte späť do woku mäso a premiešajte.
- V malej miske zmiešajte kukuričný škrob s vodou, aby ste získali kašičku.
- Pomocou špachtle dajte zeleninu a mäso bokom, aby ste vytvorili priestor na dne woku.
- Do tohto priestoru nalejte vzniknutú kašičku.
- Kašičku nechajte 30 sekúnd zhustnúť a premiešajte so zvyškom ingrediencií.
- Pridajte ustricovú omáčku, soľ, cukor a biele korenie.
- Všetko premiešajte.
- Náplň bez prebytočnej tekutiny rozotrite na veľký plech a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Pripravte si veľký plech a tiež suchú utierku, ktorú závitky zakryjete, aby nevyschli.
- Vezmite 1 list cesta a položte ho na pult v tvare kosoštvorca tak, aby jeden roh smeroval k vám.
- Naberte asi 2 lyžice náplne a položte na cesto.
- Uchopte spodný roh a začnite rolovať závitok.
- Zastavte sa, až sa dostanete do stredu listu.
- Preložte ľavú a pravú stranu listu smerom k stredu.
- Pomocou štetca pretrite horný roh rozšľahaným vajcom.
- Dokončite zarolovanie.
- Závitok položte na plech a prikryte suchou utierkou.
- Opakujte so zvyšnými listami a náplňou.
- Plech vyložte papierovými utierkami.
- Naplňte wok asi 5 cm oleja.
- Zahrievajte olej na stredne vysokej teplote niekoľko minút.
- Opatrne nechajte skĺznuť 5 závitkov po okraji woku do rozpáleného oleja.
- Vymažte 3 až 4 minúty av polovici závitky otočte.
- Akonáhle sú závitky dozlatista, vyberte ich z woku.
- Osmažte zvyšné závitky.
- Podávajte ihneď so sladkou chilli omáčkou.