Určite mi dáte za pravdu, že potraviny, ktoré sa pripravujú vo vysokej vrstve oleja a obaľujú v trojobale, majú síce k zdravej strave veľmi ďaleko, ale aj tak sa tešia veľkej obľube vďaka svojej charakteristickej chuti. Skúste túto zaujímavú alternatívu a porovnajte s tou vašou.
Ingrediencie:
- 1 malý karfiol nakrájaný na menšie kúsky
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka kukuričného škrobu
- 1 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček vody
- 1 polievková lyžica štipľavej omáčky
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 hrnčeky talianskej ochutenej strúhanky
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva, sušený cesnak, kukuričný škrob a soľ.
- Prilejeme vodu, pálivú omáčku a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
- Zahrejeme si fritézu na vhodnú prevádzkovú teplotu (viď. Návod k danému spotrebiču). Pokiaľ nemáme fritézu, zahrejeme si vyššiu vrstvu oleja v panvici alebo kastróliku.
- Kúsky karfiolu namáčame do pripraveného cestíčka, aby bol úplne obalený. Prebytok cesta necháme odkvapkať.
- Takto namočený karfiol vložíme do zahriateho oleja a vyprážame po menších dávkach dozlatista.
- Postupne takto spracujeme všetko cestíčko a karfiol.
- Osmažené kúsky dáme odkvapkať na papierové utierky.
Tip: Kto chce, môže ešte osmažený karfiol jemne osoliť. Ako prílohu si pripravte hranolky alebo zemiakovú kašu.