Vyprážané nekysnuté krúžky

Vyprážané nekysnuté krúžky

Nefandíte múčnikom, v ktorých je hlavnou prísadou droždia a hľadáte ideálne alternatívy? Tak tieto donuty obsahujú jedlú sódu, ktorým skvele sekunduje kypriaci prášok. Sú ľahké, nadýchané a chutia skvele.

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 3/4 hrnčeka cmaru
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 2 vajcia
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

  • Naplníme panvicu asi 3 cm vrstvou rastlinného oleja a pripravíme si plech na pečenie s drôtenou mriežkou a papierovou utierkou, aby šišky vychladli a mali kam odkvapkať.
  • V strednej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a korenie, zatiaľ odložíme bokom.
  • Do inej misy dáme rozpustené maslo, cmar a vajcia. Metličkou postupne zašľaháme suché prísady do mokrých, kým nevznikne lepivé cesto.
  • Pred vykrajovaním cesta rozohrejeme olej na stredne miernom ohni po dobu cca 5 až 7 minút.
  • Cesto preložíme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a uhnete. Potom pomocou dlaní cesto stláčame, aby sa roztiahlo do obdĺžnika s hrúbkou asi 1,5 cm. Vykrájame z neho kolieska s otvorom uprostred. Spracujeme takto všetko cesto.
  • Do oleja vhodíme jeden vykrojený stred, tak zistíme, či je dostatočne zahriaty. Potom opatrne vložíme šišky do oleja. Necháme smažiť asi 3 minúty z každej strany dozlatista.
  • Vyberieme z oleja a preložíme na mriežku. Postupne takto osmažíme všetky donuty.
  • Ešte teplé namočíme do polevy/glazúry podľa vlastnej fantázie, alebo necháme cca 7 minút vychladnúť a obalíme v cukre. Kto chce, môže do cukru pridať mletú škoricu či vanilkový cukor, prípadne oboje.

Tip: Na donuty môžete pokojne skúsiť aj niektorý z našich receptov na čokoládové polevy , ktoré sa bežne používajú na pečivo.

Šišky po americku bez kysnutia s polevou aj bez nej.
Zdroj: https://www.biggerbolderbaking.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.