Intenzívna, niekedy ostrá alebo horká chuť kalerábu sa pri varení úžasne zjemní. A bude ešte lahodnejšie, keď si ju usmažíte v podobe týchto placiek. Strúhanie a rýchle vyprážanie úžasne podčiarkne sladkú chuť kalerábu. Placky môžete podávať samostatne ako predjedlo či ako ľahký obed so šalátom a chrumkavým chlebom. Doplňte ich créme fraîche, salsou či kyslou smotanou.
INGREDIENCIA
- 2 kaleráby
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
- 1 šálka repkového oleja
POSTUP
- Kaleráb ošúpte.
- Nastrúhajte ich nahrubo do misky.
- Nastrúhanú kaleráb preložte z misy na dvojitú vrstvu čistých kuchynských utierok.
- Zdvihnite rohy utierok, stočte ich k sebe a vytlačte čo najviac tekutiny.
- Vajcia rozklepnite do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte vidličkou.
- Do zmesi pridajte múku a soľ a dôkladne premiešajte.
- Zohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm) vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni, kým sa olej nebude trblietať, keď panvicou krúžite.
- Trochu cesta vloženého do panvice by malo okamžite prskať.
- Do panvice naneste poriadne lyžice cesta a vzniknuté kôpky trochu sploštite zadnou časťou lyžice.
- Do veľkej panvice by sa vám mali vojsť asi štyri placky naraz.
- Čiastočne zakryte a smažte, kým placky na jednej strane nezhnednú, 2 až 3 minúty, otočte, znovu čiastočne prikryte a smažte, kým nebudú mäkké a na oboch stranách opečené.
- Preložte placky na plech vyložený papierovou utierkou, aby odkvapkali.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Ihneď podávajte.