Či už potrebujete recept na sviatočný dezert, alebo chcete pridať niečo zábavné a sladké na vianočné raňajky, tieto zlaté lievančeky sa stanú určite hitom.
Čo budeme potrebovať
Na guličky
- 220 g hnedej ryže
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého nového korenia
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- 125 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- Lyžica limetkovej kôry
- Lyžička vanilkového extraktu
- 150 g rozmixovaného sušeného ovocia (ako sú vykôstkované slivky, hrozienka, ríbezle alebo čerešne)
- Repkový olej
Na sirup
- 125 g kryštálového cukru
- 125 g trstinového cukru
- 220 ml vody
- 80 ml rumu
- Múčkový cukor
Postup
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a necháme ju úplne vychladnúť.
- Zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu, nové korenie, soľ a muškátový oriešok
- Zmes korenia dáme bokom
- Elektrickým šľahačom prešľaháme po dobu 4 až 5 minút cukor, vajcia, limetkovú kôru a vanilku, do zhustnutia
- Vmiešame múčnu a koreniacu zmes, ryžu a rozmixované sušené ovocie
- Misu zakryjeme obalom a necháme 30 minút stáť
- Do veľkej panvice alebo nalejeme dostatočné množstvo oleja, aby sa v ňom dalo smažiť
- Zahrievame ho na strednú teplotu
- Pracujeme vo várkach, kedy za pomoci namazanej lyžice opatrne vhadzujeme vrchovaté polievkové lyžice cesta do horúceho oleja
- Cesto vyprážame 2 až 3 minúty, do zlatohneda
- Pomocou dierovanej lyžice prenášame upečené ryžové cesto na plech vyložený papierovou utierkou
- Na jednoduchý rumový sirup si v malom hrnci nastavenom na strednú teplotu zmiešame kryštálový cukor, trstinový cukor, vodu a rum
- Zmes privedieme do varu a varíme 1 až 2 minúty, kým sa cukor nerozpustí
- Ešte teplé ryžové guličky pokvapkáme rumovým sirupom a posypeme práškovým cukrom