Tento vegánsky recept je len zo 6 ingrediencií rastlinného pôvodu s vysokým obsahom bielkovín a spoločne sú špičkovou alternatívou k mäsitým hamburgerom. Tieto šošovkové placky sú vhodné pre deti a ani nezaťažia vašu peňaženku, pretože sú použité cenovo dostupné suroviny.
Čo budeme potrebovať
- 300 g nevarené červené šošovky
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané)
- Veľká šalotka (alebo malá cibuľa, nakrájaná nadrobno)
- 45 g mrkvy (strúhané)
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Lyžička koriandra
- Lyžička soli
- Štipka korenia
- Olej
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov (ak sa rozhodneme pre pečenú verziu)
- Veľký plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
- Šošovku si najlepšie deň vopred necháme odmočiť, minimálne však na 2 hodiny
- Potom dôkladne prepláchneme a scedíme
- Do kuchynského robota pridáme odkvapkanú šošovku, cesnak, šalotku, mrkvu, pretlak, koriander, soľ a korenie
- Začneme mixovať, kým sa ingrediencie dobre nespoja a zmes nie je jednotná
- Zo vzniknutého cesta tvarujeme šošovkové placky
- Pozor, aby placky neboli príliš vysoké a mohli sa dobre prepiecť
- Ak chceme placky piecť, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme z oboch strán asi 10 minút
- Pokiaľ budeme placky smažiť, tak si rozohrejeme na strednú teplotu panvicu a pridáme olej
- Keď je panvica s olejom rozohriata začneme postupne pridávať placky
- Opekáme ich z každej strany asi 4 minúty
- Opečené placky uložíme na kuchynskú papierovú utierku, aby z nich odkvapkal prebytočný olej
- Podávame so šalátom, alebo opečeným zemiakom
Neviete si rady aký šalát k tomuto receptu na šošovkové placky naservírovať? Nestrácajte hlavu a nechajte sa inšpirovať jedným z týchto výborných receptov na zeleninové šaláty .