Tento recept na králika na cesnaku je vďaka smotane dokonale krémový a jemný. Určite si radi pridáte viac ako jednu porcičku. Hoci recept je na stehná, môžeme použiť aj celého králika.
Ingrediencie:
- 1 500 g vypitvaného králika
- 2 hrnčeky korenené múky z Kentucky
- Rastlinný olej na vyprážanie
- Na omáčku:
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 3 lyžice polohrubej múky
- 2 polievkové lyžice jemne nakrájané pažítky
- 2 lyžice jemne nakrájaného petržlenu
- 6 strúčikov cesnaku
Postup:
- Králika naporciujeme a obalíme v ochutenej múke. Naukladáme ho na mriežku, aby sa múka nelepila na tanier, a necháme odpočívať.
- V panvici (ideálne liatinovej) rozohrejeme rastlinný olej vo vrstve asi 3 cm na stredne vysokom ohni.
- Akonáhle je olej horúci, znovu obalíme králika v múke, zľahka oklepeme prebytok a opatrne vložíme do rozpáleného oleja.
- Smažíme klasicky ako rezeň asi 4 minúty z každej strany, potom znova otočíme, zaklopíme, znížime teplotu a smažíme ďalších 8 minút.
- Panvicu odkryjeme, kúsky králika znova otočíme a necháme smažiť ďalšie 2 minúty. Pričom osmažené kúsky králika uložíme najlepšie do termomisy, aby bol stále v teple.
- Takto postupne spracujeme všetky kúsky králika. Potom vylejeme olej z panvice tak, aby v ňom zostali zhruba 3 – 4 lyžice a všetky kúsky, ktoré sa oddelili od králika.
- Prisypeme do panvice 3 lyžice ochutenej múky a za stáleho miešania varíme, kým nie je ľahko zhnedlá.
- Pridáme bylinky, cesnak a 2 minúty miešame, aby sa cesnak prehrial. Zalejeme kuracím vývarom a smotanou.
- Miešame, aby sa všetky kúsky od panvice odlepili a pokračujeme, až začne omáčka hustnúť. Potom môžeme servírovať.
- Kúsky králika dáme na tanier a prelejeme omáčkou.