Čakáte návštevu a premýšľate, čím ich pohostíte?
Už nemusíte!
Pripravili sme si pre vás totiž 5 luxusných receptov na pokrm Wellington, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší hostia.
Ochutnajte klasický variant s hovädzou sviečkovou, ale aj napríklad o niečo menej tradičnú verziu s lososom či mletým mäsom.
Tak poďme na to!
Naše recepty
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami s bravčovou bábikou v hlavnej úlohe. Budete sa olizovať!
História pokrmu Wellington
Pokrm bol pravdepodobne prvýkrát pripravený na oslavu prvého vojvodu z Wellingtonu , Arthura Wellesleyho, a jeho víťazstvo v bitke pri Waterloo 18. júna 1815. Vojvoda získal svoj titul potom, čo o rok skôr porazil Napoleona Bonaparta, a nie dlho potom, čo sa stal premiérom . Taká ikonická postava potrebovala zvečniť, a tak po ňom pomenovali hovädzí pokrm pečený v cestíčku.
Mäso pečené v ceste je obľúbenou kulinárskou technikou v mnohých krajinách po mnoho storočí. Gréci boli prví , kto obalil mäso pastou z múky a vody. Hovädzie Wellington sa však najviac podobá francúzskemu filetu de boeuf en croute a mohol byť po bitke pri Waterloo iba premenovaný na Beef Wellington, skôr než aby to bol pokrm špeciálne vytvorený pre vojvodu z Wellingtonu.
Zatiaľ čo Wellington je extrémne populárny v Európe , našiel si obľubu aj v Spojených štátoch. Hovädzie Wellington bol údajne obľúbeným jedlom Richarda Nixona .
A záverečný tip od kuchára Gordona Ramsayho: „Najdôležitejšie je hovädzie Wellington nekrájať na tenké plátky. Krájajte ho na plátky hrubé cca 2,5 cm.“
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!