Wellington z červenej repy s balzamikovou redukciou

Wellington z červenej repy s balzamikovou redukciou

Tak tento recept je úplná bomba a ocenia ho nielen vegáni! Luxusná pečená repa a šampiňónová a špenátová zmes v kombinácii s chrumkavým listovým cestom si nemôžete nechať ujsť. Na prvý pohľad síce vyzerá zložito, ale v skutočnosti sa jedná o celkom jednoduchý recept. Tak ho poďte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

  • ½ šálky vlašských orechov
  • 4 stredne veľké (rovnako veľké!) červenej repy
  • olivový olej
  • 10 šalotiek, nakrájaných nadrobno
  • 8 strúčikov cesnaku, nakrájaných nadrobno
  • 1 kg šampiňónov
  • 1 lyžica ľanových semienok (plus 3 lyžice vody)
  • 500 g špenátových listov
  • soľ a korenie
  • 3 lyžičky sušeného rozmarínu
  • ¼ šálky bieleho vína
  • ¼ šálky lahôdkového droždia
  • ½ šálky strúhanky
  • 1 list mrazeného (vegánskeho) lístkového cesta, rozmrazeného
  • 1 lyžica sójového mlieka zmiešaná s 1 lyžicou redukovanej aquafaby (aquafabu jednoducho varte v hrnci bez pokrievky, kým sa prebytočná voda neodparí a aquafaba nezačne vyzerať ako bielok – pred premiešaním so sójovým mliekom ju nechajte úplne vychladnúť)
  • hrubá morská soľ
  • čierna soľ, na ozdobu

Na balzamikovú redukciu:

  • 240 ml balzamika
  • asi 100 g trstinového cukru

Postup

Pripravte si náplň:

  • Ľanové semienka pomeľte v mlynčeku na kávu alebo orechy.
  • Preložte do misky a vmiešajte 3 lyžice vody.
  • Zmes nechajte asi 15 minút vychladiť v chladničke.
  • Na panvice nasucho opražte vlašské orechy, kým nebudú ľahko hnedé a voňavé.
  • Nechajte vychladnúť a nasekajte ich.
  • Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Olúpte červenú repu.
  • Rozdrvte 3 lyžičky sušeného rozmarínu s 1 a ½ lyžičkou hrubej morskej soli v mažiari.
  • Potrite červenú repu olivovým olejom a posypte trochou rozmarínovej soli.
  • Dajte na plech a pečte asi hodinu.
  • Vložte balzamikový ocot a cukor do malého hrnca.
  • Na miernom plameni priveďte do varu a nechajte variť asi 20 minút, kým sa tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhustne.
  • V ťažkej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja.
  • Do rozpáleného oleja pridajte najemno nakrájanú šalotku a restujte na miernom ohni, kým ľahko nezhnedne.
  • Pridajte cesnak a restujte niekoľko minút, kým nebude mäkký a voňavý.
  • Šampiňóny nakrájajte na jemné kocky.
  • Dajte bokom jednu tretinu zmesi šalotky a cesnaku.
  • Do panvice pridajte nakrájané šampiňóny a premiešajte.
  • Varte, kým sa všetka voda neodparí.
  • Do panvice prilejte víno a nechajte variť.
  • Šampiňónovú zmes dochuťte trochou rozmarínovej soli a čierneho korenia.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Po vychladnutí pridajte odložené ľanové semienka a dobre premiešajte.
  • Špenát nechajte v hrnci s pokrievkou zvädnúť.
  • Potom nechajte úplne vychladnúť.
  • Vytlačte zo špenátu všetku vodu.
  • Vložte špenát do veľkej misy, ochuťte rozmarínovou soľou, čiernym korením a lahôdkovým droždím.
  • Pridajte zmes šalotky a cesnaku, ktorú ste si odložili, ¼ šálky strúhanky a opražené vlašské orechy.

A ideme na pečenie:

  • Plech vyložte papierom na pečenie a rozohrejte rúru na 200 °C.
  • Pečiaci papier veľmi jemne pomúčite a položte naň rozmrazený plát lístkového cesta tak, aby kratší okraj cesta smeroval k vám.
  • Vymedzte dlhú úzku oblasť (asi 10 x 25 cm), kam budete skladať náplň.
  • Na cesto nasypte pod náplň trochu strúhanky, aby ste predišli rozmočenému dnu.
  • Umiestnite špenátovú zmes asi 5 cm od okraja cesta tak, aby cesto na druhej strane náplne bolo dostatočne dlhé na preloženie cez náplň.
  • Nechajte si aj na koncoch 5 cm okraja, aby ste mohli konce pekne ohnúť.
  • Rukami zmes dobre zatlačte dole.
  • Na špenát položte v dlhom rade štyri pečené repy.
  • Repy môžete voliteľne spojiť k sebe dlhou drevenou špajľou.
  • Na repu naložte šampiňónovú zmes.
  • Nakoniec cesto preložte čo najpevnejšie cez náplň.
  • Zabaľte Wellington na oboch koncoch, ako by ste balili darček.
  • Ostrým nožom vykonajte plytké rezy na hornej časti Wellingtonu.
  • Wellington potrite sójovým mliekom a aquafabou a vrch posypte čiernou soľou.
  • Urobte do cesta tri malé otvory (na strane, kde je šev), aby ste zaistili, že počas pečenia bude môcť unikať para a Wellington nepraskne.
  • Pečte asi 60 minút dozlatista.
  • Podávajte pokvapkané balzamikovou redukciou.
Pečená repa so šampiňónovou a špenátovou zmesou v listovom ceste.
www.lazycatkitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.