Tak tento recept je úplná bomba a ocenia ho nielen vegáni! Luxusná pečená repa a šampiňónová a špenátová zmes v kombinácii s chrumkavým listovým cestom si nemôžete nechať ujsť. Na prvý pohľad síce vyzerá zložito, ale v skutočnosti sa jedná o celkom jednoduchý recept. Tak ho poďte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- ½ šálky vlašských orechov
- 4 stredne veľké (rovnako veľké!) červenej repy
- olivový olej
- 10 šalotiek, nakrájaných nadrobno
- 8 strúčikov cesnaku, nakrájaných nadrobno
- 1 kg šampiňónov
- 1 lyžica ľanových semienok (plus 3 lyžice vody)
- 500 g špenátových listov
- soľ a korenie
- 3 lyžičky sušeného rozmarínu
- ¼ šálky bieleho vína
- ¼ šálky lahôdkového droždia
- ½ šálky strúhanky
- 1 list mrazeného (vegánskeho) lístkového cesta, rozmrazeného
- 1 lyžica sójového mlieka zmiešaná s 1 lyžicou redukovanej aquafaby (aquafabu jednoducho varte v hrnci bez pokrievky, kým sa prebytočná voda neodparí a aquafaba nezačne vyzerať ako bielok – pred premiešaním so sójovým mliekom ju nechajte úplne vychladnúť)
- hrubá morská soľ
- čierna soľ, na ozdobu
Na balzamikovú redukciu:
- 240 ml balzamika
- asi 100 g trstinového cukru
Postup
Pripravte si náplň:
- Ľanové semienka pomeľte v mlynčeku na kávu alebo orechy.
- Preložte do misky a vmiešajte 3 lyžice vody.
- Zmes nechajte asi 15 minút vychladiť v chladničke.
- Na panvice nasucho opražte vlašské orechy, kým nebudú ľahko hnedé a voňavé.
- Nechajte vychladnúť a nasekajte ich.
- Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Olúpte červenú repu.
- Rozdrvte 3 lyžičky sušeného rozmarínu s 1 a ½ lyžičkou hrubej morskej soli v mažiari.
- Potrite červenú repu olivovým olejom a posypte trochou rozmarínovej soli.
- Dajte na plech a pečte asi hodinu.
- Vložte balzamikový ocot a cukor do malého hrnca.
- Na miernom plameni priveďte do varu a nechajte variť asi 20 minút, kým sa tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhustne.
- V ťažkej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja.
- Do rozpáleného oleja pridajte najemno nakrájanú šalotku a restujte na miernom ohni, kým ľahko nezhnedne.
- Pridajte cesnak a restujte niekoľko minút, kým nebude mäkký a voňavý.
- Šampiňóny nakrájajte na jemné kocky.
- Dajte bokom jednu tretinu zmesi šalotky a cesnaku.
- Do panvice pridajte nakrájané šampiňóny a premiešajte.
- Varte, kým sa všetka voda neodparí.
- Do panvice prilejte víno a nechajte variť.
- Šampiňónovú zmes dochuťte trochou rozmarínovej soli a čierneho korenia.
- Nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí pridajte odložené ľanové semienka a dobre premiešajte.
- Špenát nechajte v hrnci s pokrievkou zvädnúť.
- Potom nechajte úplne vychladnúť.
- Vytlačte zo špenátu všetku vodu.
- Vložte špenát do veľkej misy, ochuťte rozmarínovou soľou, čiernym korením a lahôdkovým droždím.
- Pridajte zmes šalotky a cesnaku, ktorú ste si odložili, ¼ šálky strúhanky a opražené vlašské orechy.
A ideme na pečenie:
- Plech vyložte papierom na pečenie a rozohrejte rúru na 200 °C.
- Pečiaci papier veľmi jemne pomúčite a položte naň rozmrazený plát lístkového cesta tak, aby kratší okraj cesta smeroval k vám.
- Vymedzte dlhú úzku oblasť (asi 10 x 25 cm), kam budete skladať náplň.
- Na cesto nasypte pod náplň trochu strúhanky, aby ste predišli rozmočenému dnu.
- Umiestnite špenátovú zmes asi 5 cm od okraja cesta tak, aby cesto na druhej strane náplne bolo dostatočne dlhé na preloženie cez náplň.
- Nechajte si aj na koncoch 5 cm okraja, aby ste mohli konce pekne ohnúť.
- Rukami zmes dobre zatlačte dole.
- Na špenát položte v dlhom rade štyri pečené repy.
- Repy môžete voliteľne spojiť k sebe dlhou drevenou špajľou.
- Na repu naložte šampiňónovú zmes.
- Nakoniec cesto preložte čo najpevnejšie cez náplň.
- Zabaľte Wellington na oboch koncoch, ako by ste balili darček.
- Ostrým nožom vykonajte plytké rezy na hornej časti Wellingtonu.
- Wellington potrite sójovým mliekom a aquafabou a vrch posypte čiernou soľou.
- Urobte do cesta tri malé otvory (na strane, kde je šev), aby ste zaistili, že počas pečenia bude môcť unikať para a Wellington nepraskne.
- Pečte asi 60 minút dozlatista.
- Podávajte pokvapkané balzamikovou redukciou.