Lahodná a šťavnatá krkovica zabalená do ešte šťavnatejšej slaniny dovediete tento recept k úplnej dokonalosti.
Čo budeme potrebovať
Na plnku
- 300 g suchého ražného chleba (nakrájaný na kocky)
- 150 g kyslej kapusty
- 50 g cibule
- 50 g zeleru
- 100 g tvrdého syra (nakrájaného)
- Hrsť petržlenu
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžičky mletej šalvie
- Lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 50 ml kuracieho vývaru
Na závitok
- 2 kg bravčovej krkovice
- Soľ
- Korenie
- 750 g slaniny (nakrájané)
Postup
- Na plnku všetky ingrediencie zmiešame v jednej veľkej mise, kým sa dobre nespoja a dáme jej bokom
- Bravčovú krkovicu opláchneme a osušíme
- Ľahko jej naklepeme, aby sa vytvorili slabšie plátky
- Mäso z oboch strán osolíme a koreníme
- Na pracovnú plochu si dáme niekoľko vrstiev potravinárskej fólie
- Rozprestrieme slaninu
- Na slaninu do stredu položíme krkovicu
- Na krkovicu navrstvíme plnku a zabalíme ako roládu
- Závitok previažeme povrázkom
- Rúru si zapneme na 160 stupňov
- Závitok vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a vložíme do rúry
- Tam ho pečieme 60-90 minút
- Vyberieme ho z rúry, necháme ho 10 minút odpočinúť a môžeme servírovať
Tento recept na záhorácke závitky je možné pripraviť aj v domácej udiarni. Udiareň si zahrejeme na 160 stupňov. Závitok vložíme priamo na rošt, prikryjeme ho a necháme ho 2 hodiny údiť. Po 2 hodinách skontrolujeme teplotu a pokračujeme v údení ďalšiu hodinu.