INGREDIENCIA
- 600 g hladkej múky (pre veľmi krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
- 400 g masla alebo rastlinného tuku
- 200 g práškového cukru
- 2 žĺtky
Najčastejším druhom cesta je pomer 3-2-1-1, to znamená na 3 diely múky dávame 2 diely tuku, 1 diel cukru a 1 žĺtok.
Recepty nájdeme aj na cestá viac tučné, ktoré používame väčšinou na nezlepované tvary alebo cesta menej tučné vhodné predovšetkým na sušienky.
Všetci chceme, aby linecké pečivo bolo krehké – to ovplyvníme predovšetkým tým, že si budeme strážiť, kedy mení pri pečení farbu. Ak ich vytiahneme včas, máme dobrý výsledok zaručený.
Podľa vlastnej chuti pridávame do cesta aj rôzne príchute, ktoré ovplyvnia farbu, chuť alebo vôňu cesta. A nezabudnite na orechy!
POSTUP
- Vál posypeme múku.
- Pridáme cukor a nakrájaný alebo nastrúhaný tuhý tuk.
- Pridáme žĺtok.
- Do cesta zahnete ďalšie zvolené prísady. Končekmi prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
- Potom všetko zlepíme do hrudy.
- Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
- Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
- Vykrajujeme zvolené tvary, tie preložíme na plech, ktorý nevymazávame, ale môžeme si ho vyložiť papierom na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C zhruba 10 minút.
Upečené tvary z plechu ihneď lopatkou zložíme a prenesieme na rovné tácky, aby sa neskrútili.
Cukrovie, ktoré nebudeme polievať polevou, môžeme dozdobiť ešte pred pečením kúskami orieškov, mandlí alebo kandizovaného ovocia, ktoré zľahka vtlačíme do cesta .