Základné cesto na zemiakov

Základné cesto na zemiakov

Základom sú samozrejme zemiaky, a to surové.

Vhodnejšie sú múčné zemiaky , ktoré neobsahujú príliš veľa vody. Preto napríklad nové zemiaky nepoužívame , ale staršie zemiaky sú už ideálne.

Ošúpané zemiaky nastrúhame a to buď na špeciálnom strúhadle, ktoré ich trochu drví alebo na tzv. slzičkovom strúhadle , kde strúhame na rezančeky.

Oba spôsoby sú možné, podľa skúseností rezančeka sa síce trochu dlhšie smažia, ale potrebujú menej múky na zahustenie .

Z nastrúhaných zemiakov podľa potreby zlejeme vodu, pokvapkáme ich trochu mliekom, potom netmavnú , pridáme vajcia, soľ, trochu korenia a zahustíme múkou.

Do tohto základu potom môžeme pridávať podľa chuti a možností zeleninu, údeninu, ďalšie ingrediencie alebo si urobiť zemiakové placky plnené.

INGREDIENCIA

  • 1/2 kg zemiakov
  • 3 vajcia
  • polohrubá múka
  • 5 strúčikov cesnaku
  • vetvičky kôpru
  • 3 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • majorán

POSTUP

  • Zemiaky olúpeme a najemno postrúhame.
  • Pridáme vajcia, rozotrený cesnak, kôpor, majorán, korenie a soľ.
  • Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
  • Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
  • Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a vetvom kôpru.
Recept na zemiakové placky zo surových zemiakov

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.