Táto metóda konzervovania ríbezlí vás prekvapí svojou jednoduchosťou a tiež tým, že okrem bielych, červených, alebo čiernych ríbezlí budete potrebovať len 2 ingrediencie, ktoré máte určite doma.
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky červených, bielych, alebo čiernych ríbezlí
- 1 a ¼ hrnčeka cukru (cukor môžete pridať, alebo ubrať podľa kyslosti ríbezlí)
- 1 a ¼ hrnčeka vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
- Ríbezle očistite od stoniek a vyperte
- Cukor s vodou zvarte spoločne s hrncami kým sa cukor nerozpustí
- Do cukrového rozvaru nasypte ríbezle, priveďte do varu na 1 minútu.
- Ríbezle sceďte dajte bokom a šťavu vráťte do hrnca.
- K šťave pridajte citrónovú šťavu a varte pokiaľ nebude lepivá (to spoznáte tak, že dáte trošku medzi prstami a bude lepiť ako lepidlo).
- Až budete mať lepivú šťavu, prisypte ríbezle a priveďte všetko do varu a ihneď vypnite.
- Zmes dajte do čistých pohárov a zaviečkujte.
- Poháre dajte na 10 minút do vriacej vody a nechajte vychladnúť.
Ak nechcete poháre s kompótom uchovávať celú zimu, môžete ich po vychladnutí dať do chladničky, kde vydržia cca mesiac.