Tieto tenké palacinky zo zemiakového cesta, ktoré sa pečú nasucho na panvici, sú lahodnou a zároveň lacnou pochúťkou, ktorú si hravo pripraví snáď každý.
Ingrediencie (na 15 kusov)
- 600 g zemiakov varených v šupke
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
Postup
- Najprv uvarte zemiaky v šupke (trvá to približne 20 minút).
- Nechajte ich vychladnúť.
- Potom zemiaky olúpte, nastrúhajte najemno alebo roztlačte.
- Postupne pridávajte hladkú múku podľa potreby.
- Množstvo múky záleží na druhu zemiakov.
- Zemiakové cesto by malo byť vláčne, nie príliš tuhé, inak budú lokše suché a tvrdšie.
- Do cesta pridáme aj štipku soli.
- Z cesta vytvarujte dlhší valec (podobný ako knedľa), ktorý nakrájajte na cca 15 koliesok, hrubých tak 2 – 3 mm.
- Pomáhajte si múkou, aby sa vám lokše pri tvarovaní nelepili na dosku.
- Veľkosť lokša záleží na veľkosti panvy.
- Pečte na kvalitnej rozpálenej panvici bez pridania tuku, z každej strany tak dlho, pokiaľ sa na nich neobjavia malé škvrny sépiovej farby.
- Panvicu priebežne čistite od zvyšnej múky papierovým obrúskom.
- Upečené lokše pokladajte postupne na seba.