Základný recept na zemiakové lokše

Základný recept na zemiakové lokše

Tieto tenké palacinky zo zemiakového cesta, ktoré sa pečú nasucho na panvici, sú lahodnou a zároveň lacnou pochúťkou, ktorú si hravo pripraví snáď každý.

Ingrediencie (na 15 kusov)

  • 600 g zemiakov varených v šupke
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli

Postup

  1. Najprv uvarte zemiaky v šupke (trvá to približne 20 minút).
  2. Nechajte ich vychladnúť.
  3. Potom zemiaky olúpte, nastrúhajte najemno alebo roztlačte.
  4. Postupne pridávajte hladkú múku podľa potreby.
  5. Množstvo múky záleží na druhu zemiakov.
  6. Zemiakové cesto by malo byť vláčne, nie príliš tuhé, inak budú lokše suché a tvrdšie.
  7. Do cesta pridáme aj štipku soli.
  8. Z cesta vytvarujte dlhší valec (podobný ako knedľa), ktorý nakrájajte na cca 15 koliesok, hrubých tak 2 – 3 mm.
  9. Pomáhajte si múkou, aby sa vám lokše pri tvarovaní nelepili na dosku.
  10. Veľkosť lokša záleží na veľkosti panvy.
  11. Pečte na kvalitnej rozpálenej panvici bez pridania tuku, z každej strany tak dlho, pokiaľ sa na nich neobjavia malé škvrny sépiovej farby.
  12. Panvicu priebežne čistite od zvyšnej múky papierovým obrúskom.
  13. Upečené lokše pokladajte postupne na seba.
Zemiakové placky na tanieroch
www.hanielas.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.