Obľúbená bravčová bábika. Recept je nielen veľmi známy, a ako to už k tomu patrí, je veľmi chutný.
INGREDIENCIA:
- olivový olej
- 2 veľké bravčové bábiky (cca 800 g)
- 1 šalotka
- 50 g masla
- 150 g šampiňónov
- hrsť šalvie
- hrsť petržlenu
- hrsť pažítky
- 100 g špenátu
- 10 plátkov prosciutta alebo slaniny
- 50 g kuracej pečeňovej paštéty
Na cesto:
- 500 g lístkového cesta
- 2 žĺtky zmiešané s lyžičkou vody
POSTUP:
- Bábiku si očistite a odrežte konce.
- Osoľte, okoreňte a osmažte zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Každú bábiku smažte maximálne 2 minúty.
- Na masle si orestujte nadrobno nakrájanú šalotku, potom pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, duste domäkka, pred koncom pridajte nasekané bylinky.
- Medzitým si na troške oleja nechajte špenát povädnúť, potom z neho vytlačte prebytočnú šťavu a nasekajte ho.
- Nachystajte si dva veľké kusy potravinovej fólie, do ktorej sa bude bábika baliť.
- Na fóliu vyskladajte tesne vedľa seba dva (možno aj viac podľa dĺžky plátkov) radu slaniny alebo prosciutta.
- Na ne rozotrite paštétu, na ňu potom dajte bábiky, medzi bábiky dajte šampiňóny a špenát.
- Potom všetko dôkladne zabaľte do slaniny alebo šunky a vytvarujte úhľadný bochník, ktorý upevnite fóliou a dajte zatiaľ do chladničky.
- Vyvaľkajte si lístkové cesto a následne doň dajte nachystanú bábiku.
- Okraje cesta si potrite žĺtky s vodou, zabaľte a potrite aj zvyšok cesta.
- Dajte piecť na 200 ° C na asi 35-40 minút (podľa teploty mäsa, ktorá by mala dosiahnuť 65 ° C).
- Po upečení nechajte ešte odstáť ďalších 10 minút.