Tento jednoduchý recept je vhodný pre celú rodinu. Ponúka veľa dobrých chutí a pripravuje sa z ľahko dostupných ingrediencií. To všetko navyše pripravíte v jednom pekáči, prípadne v zapekacej panvici. Správne pripravený pokrm zdobia chrumkavé zemiaky a šťavnaté mäsko.
Ingrediencie:
- 6 veľkých zemiakov
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 stredne veľké cibule
- 5 – 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 3 – 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 4 hrubšie plátky bravčovej plece
- 100 – 120 g cherry paradajok
- 1 – 2 polievkové lyžice sladkej mletej papriky
- Hrubá morská soľ podľa chuti
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 240 °C.
- Očistíme cesnak a necháme ho vcelku.
- Olúpeme cibuľu a rozkrájame na štvrtky.
- Zemiaky zbavíme šupky, prepolíme a pokrájame na rovnako silné plátky.
- Rozprestrite zemiaky do panvice, ktorú je možné vložiť do rúry. Pokiaľ nemáte stačí pekáčik.
- Pridajte cibuľu, cesnak aj celé cherry paradajky.
- Ochuťte morskou soľou a posypte lístky rozmarínu.
- Zalejte olivovým olejom a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Potom vložte panvicu do rúry a nechajte piecť 35 minút.
- Po uplynutí tejto doby panvicu vyberte a všetko pomocou obracačky otočte opečenou stranou dole.
- Vezmite mäso, potrite ho olivovým olejom, posypte paprikou a morskou soľou.
- Prsty všetko starostlivo rozotrite po oboch stranách, aby bolo mäso dobre ochutené.
- Pripravte si inú panvicu, nahrejte ju a vložte do nej mäso.
- Nechajte chvíľu po oboch stranách zatiahnuť, aby zostalo šťavnaté.
- Potom preložte k zemiakom do druhej panvice/pekáčika a vložte spoločne do rúry.
- Nechajte piecť asi 25 minút, ale priebežne kontrolujte, aby sa vám náhodou nepripálili zemiaky.
- Podľa hrúbky mäsa môže pečenie trvať 25 minút, ale pokojne iba 15 minút. Záleží na type rúry aj na tom, ako veľmi máte radi mäso prepečené.
- Keď je všetko hotové, servírujte spoločne a ozdobte ešte troškou rozmarínu.