Jednoduchá alternatíva k plneným kapustovým závitkom. Ingrediencie sú podobné, ale príprava je oveľa jednoduchšia. A tá chuť!
Ingrediencie
- 1 stredne veľká kapusta (čerstvá alebo kyslá), nahrubo nakrájaná
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 g slaniny (voliteľne)
- 2 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 stopka stopkového zeleru
- 1 paprika
- 2 lyžice olivového oleja (voliteľne)
- 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku rozpustená v 150 ml vlažnej vody
- 120 g ryže, dobre prepláchnuté
- 1 plechovka drvených paradajok
- 2 bobkové listy
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 vytlačeného citróna (voliteľne)
- 3-4 lyžice creme fraîche (voliteľné)
- 10 vetvička čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvého tymiánu
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pripravte si keramickú nádobu s rozmermi 28 x 28 cm vhodnú do rúry.
- Ak použijete čerstvú kapustu, nakrájajte ju nahrubo a blanšírujte vo vriacej vode asi 5 až 10 minút s 1 lyžičkou soli pre extra chuť.
- Do hlbokej panvice vložte slaninu, nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú mrkvu, nakrájaný stopkový zeler, papriku nakrájanú na plátky alebo kocky a bobkové listy.
- Restujte asi 2-3 min.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a restujte ďalšie 2 minúty za občasného miešania.
- Pridajte ryžu a varte ďalších 5 minút.
- Podľa potreby pridajte trochu vody alebo vývaru, približne 1 šálku.
- Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, drvené paradajky, 1/2 čerstvého alebo sušeného tymiánu, dobre okoreňte a prikryté varte ďalších 4-5 minút.
- Vmiešajte blanšírovanú kapustu, kajenské korenie, petržlenovú vňať a zvyšný tymián, dobre premiešajte a preložte do zapekacej misy.
- Vylovte bobkové listy a vyhoďte ich.
- Pečte v rúre asi 30 – 40 minút.
- Keď budete pripravení servírovať, vyberte pokrm z rúry a pokvapkajte ho citrónovou šťavou alebo trochou crème fraîche.
- Užite si to!