Pre letné mesiace je tento crumble úplne ideálny. Hoci je to zapekaný dezert, rozhodne stojí za to. Je chutný, šťavnatý a osviežujúci.
Ingrediencie:
- 6 hrnčekov čerstvého ovocia – broskyne, maliny, čučoriedky, jahody
- 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 1/4 lyžičky soli
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 kocka masla
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- Vanilková zmrzlina na ozdobu
Postup:
- Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu misku a vymažeme maslom, ktorým rozhodne nemusíme šetriť.
- Ovocie prepláchneme, necháme odkvapkať a potom nasypeme do veľkej misy.
- Prisypeme 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1/2 hrnčeka hnedého, strúhanú citrónovú kôru, 1 lyžičku škorice, vanilkový extrakt, kukuričný škrob a 1/4 lyžičky soli.
- Dôkladne premiešame a pustíme sa do prípravy drobenky.
- V inej miske zmiešame 1/4 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček hnedého cukru, 1 lyžičku škorice, múku, a 1 lyžičku soli.
- Prilejeme rozpustené maslo s vanilkovým extraktom a prsty začneme spracovávať, aby sa všetky suroviny prepojili s maslom a vznikli drobné kúsky.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
- Ovocie preložíme do pripraveného pekáča, pokryjeme posýpkou a dáme do predhriatej rúry na 40 až 45 minút. Prípadne aj menej, záleží na type rúry. Dôležité je, aby získal povrch zlatohnedý nádych.
- Upečené vyberieme z rúry a zhruba na 30 – 60 minút odložíme nabok.
- Potom môžeme servírovať ozdobené vanilkovou zmrzlinou, prípadne aj šľahačkou alebo čokoládou, čo kto má rád.