Hoci spojenie ryby a syra pre niekoho nemusí znieť práve najlahodnejšie, nenechajte sa odradiť. Je to totiž delikatesa! Presvedčte sa sami a nebudete ľutovať.
INGREDIENCIA
- 1,5 kg filet z čerstvej tresky
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- soľ a korenie podľa chuti
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžička kôpru alebo estragónu
- 1 a ½ šálky strúhaného čedaru
- 1 šálka rozomletých krekrov
- 1 lyžica olivového oleja
POSTUP
- Mlieko varte v mikrovlnnej rúre asi 4-5 minút, kým nebude tesne pod bodom varu.
- Medzitým do stredného hrnca pridajte maslo a múku a spoločne 2 minúty opekajte.
- Za stáleho šľahania pomaly prilievajte mlieko.
- Varte, kým omáčka nezačne hustnúť.
- Pridajte citrónovú kôru, dijonskú horčicu, dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Nakoniec pridajte parmezán.
- Usporiadajte ryby na dno vymastenej zapekacej misy s rozmermi 23 x 23 cm alebo do jednotlivých gratinovacích misiek.
- Rybu prelejte omáčkou.
- Navrch dajte syr čedar.
- Zmiešajte rozomleté krekry s olivovým olejom a nasypte na čedar.
- Ak chcete, môžete do strúhanky pridať niečo trochu pikantné, asi ½ lyžičky.
- Pečte 45 minút až hodinu pri 175 stupňoch Celzia, kým pokrm nebude bublať a povrch rovnomerne nezhnedne.
- Jednotlivé gratinované pokrmy by mali trvať asi 25 – 30 minút, stačí skontrolovať stred, aby ste videli, že ryba je plne prepečená.
Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na zdravé fašírky z rýb 5x inak. Inšpirujte sa!