Leží vám v chladničke zvyšok kaše zo zemiakov a vy neviete čo zje? Pridajte k nej mleté jahňacie mäso, šupnite ju do rúry a nechajte zapiecť. Razom sa pred vami objaví jedinečný a nový pokrm, ktorý si každý vychutná! Pokiaľ ale aj napriek tomu túžite po starej dobrej klasike, tu je 6 receptov, ako si ju trochu oživiť .
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 kg jahňacieho mletého mäsa
- 2 cibule (nakrájané nadrobno)
- 2 mrkvy (jemne nakrájané)
- 2 tyčinky zeleru (nakrájané nadrobno)
- 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 1½ lyžice hladkej múky
- 440 ml plechovka tmavého piva
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 60 ml worcesterskej omáčky
- 3 lyžičky sušenej mäty
- 2 lyžičky mletej rasce
- 1 kg zemiakov (ošúpaných, nakrájaných)
- 180 ml mlieka
- 2 žĺtky
- Štipka muškátového orieška
- 150 g čedaru (nahrubo nastrúhaného)
Postup
- Zahrejte olej v hrnci na stredne vysokú teplotu, pridajte mleté mäso a varte 8 minút alebo kým sa tekutina neodparí.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a varte za častého miešania ďalších 5 minút.
- Prisypte múku a miešajte 1 minútu alebo pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
- Za stáleho miešania pridajte pivo, vývar, worcesterskú omáčku, mätu a rascu, priveďte do varu a za častého miešania varte 20 minút alebo kým omáčka nezhustne a jahňacie mäso nezmäkne.
- Okoreňte a nalejeme do zapekacej misy s objemom 2 litre.
- V hrnci zalejte zemiaky studenou osolenou vodou, priveďte do varu a varte 15-20 minút do zmäknutia.
- Sceďte a zemiaky dajte bokom.
- Pridajte do rovnakého hrnca mlieko, znova priveďte do varu, potom stiahnite teplotu, pridajte zemiaky a roztlačte do hladka.
- Vmiešajte žĺtky, muškátový oriešok, dve tretiny syra a okoreňte.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Jahňacie mäso potrieme kašou, posypeme zvyšným syrom a pečieme 30 minút, alebo kým zemiaky nezozlátnu a omáčka nebude bublať.
- Pred podávaním nechajte chladnúť asi 15 minút.