Zapečená zemiaková kaša s mletým mäsom

Zapečená zemiaková kaša s mletým mäsom

Leží vám v chladničke zvyšok kaše zo zemiakov a vy neviete čo zje? Pridajte k nej mleté jahňacie mäso, šupnite ju do rúry a nechajte zapiecť. Razom sa pred vami objaví jedinečný a nový pokrm, ktorý si každý vychutná! Pokiaľ ale aj napriek tomu túžite po starej dobrej klasike, tu je 6 receptov, ako si ju trochu oživiť .

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 kg jahňacieho mletého mäsa
  • 2 cibule (nakrájané nadrobno)
  • 2 mrkvy (jemne nakrájané)
  • 2 tyčinky zeleru (nakrájané nadrobno)
  • 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 1½ lyžice hladkej múky
  • 440 ml plechovka tmavého piva
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 60 ml worcesterskej omáčky
  • 3 lyžičky sušenej mäty
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 kg zemiakov (ošúpaných, nakrájaných)
  • 180 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • Štipka muškátového orieška
  • 150 g čedaru (nahrubo nastrúhaného)

Postup

  • Zahrejte olej v hrnci na stredne vysokú teplotu, pridajte mleté mäso a varte 8 minút alebo kým sa tekutina neodparí.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a varte za častého miešania ďalších 5 minút.
  • Prisypte múku a miešajte 1 minútu alebo pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
  • Za stáleho miešania pridajte pivo, vývar, worcesterskú omáčku, mätu a rascu, priveďte do varu a za častého miešania varte 20 minút alebo kým omáčka nezhustne a jahňacie mäso nezmäkne.
  • Okoreňte a nalejeme do zapekacej misy s objemom 2 litre.
  • V hrnci zalejte zemiaky studenou osolenou vodou, priveďte do varu a varte 15-20 minút do zmäknutia.
  • Sceďte a zemiaky dajte bokom.
  • Pridajte do rovnakého hrnca mlieko, znova priveďte do varu, potom stiahnite teplotu, pridajte zemiaky a roztlačte do hladka.
  • Vmiešajte žĺtky, muškátový oriešok, dve tretiny syra a okoreňte.
  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Jahňacie mäso potrieme kašou, posypeme zvyšným syrom a pečieme 30 minút, alebo kým zemiaky nezozlátnu a omáčka nebude bublať.
  • Pred podávaním nechajte chladnúť asi 15 minút.
Zapekacia misa a tanierik plný krémovej zemiakovej kaše s mletým mäsom a zeleninou.
Zdroj: nibblesandfeasts.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.