Tento pokrm je krásne krémový, bohatý a jednoduchý na prípravu. Zemiaková kaša týmto dostáva úplne nový rozmer!
Ingrediencie
- 1/2 šálky + 2 lyžice masla, izbové teploty
- 2,3 kg zemiakov, olúpaných a roztvorených
- 230 g krémového syra, izbovej teploty
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 2 šálky strúhaného syra čedar
- 2 a 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 vajce
- voliteľne: pažítka a slanina
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Zapekaciu misu 23×33 cm vymažte 2 lyžicami masla a dajte bokom.
- Dajte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte vodou.
- Zemiaky priveďte do varu.
- Znížte teplotu na mierny var a varte 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Zemiaky sceďte a dajte do veľkej misy.
- Zemiaky roztlačte ručným šťouchadlom.
- Pridajte zvyšnú 1/2 šálky masla, krémový syr, kyslú smotanu, 1 a 1/2 šálky strúhaného syra čedar, soľ, korenie, sušený cesnak a vajcia.
- Ručným mixérom šľahajte zemiaky, kým sa všetky ingrediencie nespoja a zemiaky nebudú krémové.
- Zemiaky rozprestrite do pripravenej panvice.
- Prikryte alobalom a pečte 40–45 minút.
- Podľa potreby ozdobte pažítkou a/alebo slaninou.