Organizujete malé posedenie s priateľmi a nemáte absolútne žiadny nápad, čo im pripraviť? Skúste tento jednoduchý recept na crumble, ktorý je hneď hotový a skvele chutí.
Ingrediencie:
Drobenka:
- 1 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 3/4 hnedý cukor
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 3/4 hrnčeka rozpusteného masla
Náplň:
- 2/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
- 8 hrnčekov čerstvých čučoriedok
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
- Najskôr začneme tým, že si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
- V strednej miske zmiešame ovsené vločky, múku, hnedý cukor, škoricu aj soľ.
- Vmiešame rozpustené maslo a miešame tak dlho, kým sa všetky kúsky nenavlhčia od masla a nezačnú sa tvoriť malé hrudky.
- Hotovú posýpku uložíme na 30 minút do chladničky.
- Vezmeme si inú misu a nasypeme do nej kryštálový cukor s kukuričným škrobom a premiešame.
- Pridáme čučoriedky, vanilkový extrakt aj citrónovú šťavu a miešame, aby sa všetko spojilo a premiešalo.
- Pripravíme si väčší pekáč alebo zapekaciu misu a natrieme hrubšou vrstvou masla.
- Ovocnú náplň rozprestrieme na celé dno a posypeme posýpkou.
- Dáme do rúry a pečieme 45 minút, aby sa na povrchu utvorila zlatohnedá svetlá vrstva a po stranách prebublávalo ovocie.
- Potom vyberieme, necháme 15 – 20 minút odpočinúť a môžeme servírovať.
- Na ozdobu sa hodí šľahačka alebo vanilková zmrzlina.