Pre rodinu je toto jedlo ako stvorené, pretože je rýchle a chutné. Môže to byť ľahká večera, ale pokojne aj obed. Príprava trvá niečo cez hodinu a výsledok rozhodne podráždi vaše chuťové bunky.
Pokiaľ si potrpíte na jednoduché pokrmy, skúste sa pozrieť na tie najlepšie chuťovky, ktoré predstavujú vynikajúce recepty so zapekanou cuketou.
Ingrediencie:
- 2 kg celé kura
- 1 žltá cibuľa
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 stredne veľká hlávka kapusty
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
Postup:
- Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky.
- Kapustu zbavíme hlúbota a nakrájame na väčšie kusy.
- Kurča zbavíme drobov, pokiaľ je to potrebné a osušíme kuchynskými papierovými utierkami.
- Do dutiny dáme nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať.
- Kurča potrieme lyžicou masla zo všetkých strán.
- V malej miske zmiešame soľ, čierne korenie, papriku a sušený cesnak.
- Pripravenou zmesou posypeme kura z vonkajšej aj vnútornej strany. Trochu potľapkáme, aby sa korenie dobre prichytilo na maslo.
- Rúru si predhrejeme na 225 stupňov a pripravíme si najlepšie liatinovú panvicu (tú nahrejeme v rúre), prípadne vyšší pekáčik.
- Vyberieme si veľkú misu, dáme do nej pokrájanú kapustu, pridáme olivový olej, 2 lyžice rozpusteného masla a dôkladne premiešame, aby sa kapusta pekne premastila.
- Osolíme, okoreníme, ešte raz starostlivo zamiešame a rozložíme na dno pekáča (alebo zahriatej liatinovej panvice).
- Do stredu položíme pripravené kura a dáme do rúry.
- Stiahneme teplotu na 200 ° C a pečieme zhruba 60 minút – 90 minút, až kým nezíska kura zlatisté sfarbenie.
- Upečené kura vyberieme z rúry, zakryjeme alobalom a necháme ešte 15 minút odpočívať.