Krémové zapekané makaróny s kuracím mäsom sú najmä v Japonsku obľúbeným jedlom, čo môže byť pre niekoho trochu prekvapivé. Mäso, šampiňóny a cestoviny v bešamelovej omáčke s chrumkavou zlatou polevou sú jednoducho lahôdka!
Ingrediencie
Na bešamel:
- 3 lyžice masla
- 6 lyžíc hladkej múky
- 3 a 1/2 šálok mlieka
- 1 kocka kuracieho bujónu, rozdrobená
- 3/4 šálky strúhaného syra (čedar alebo gruyere)
- biele korenie (voliteľne)
Na náplň:
- 250 g makarónov
- 1/2 polievkové lyžice masla
- 1 cibuľa, rozpolená a nakrájaná najemno
- 300 g kuracích stehenných rezňov, bez kože a kostí, nakrájaných na malé kúsky
- 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- soľ a korenie na dochutenie
Na topping:
- 1/2 šálky panko strúhanky
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu (voliteľne)
- 1 a 1/2 lyžice rozpusteného masla alebo 1 lyžica olivového oleja (voliteľne)
Postup
- Rozpustite 3 lyžice masla vo veľkom hrnci.
- Pridajte múku a premiešajte – v porovnaní s zápražkou, na ktorú ste pravdepodobne zvyknutí, bude zmes vyzerať suchá.
- Za stáleho miešania varte 8 až 10 minút.
- Zo suchej zápražky sa zmes zmení na mokrú pastu.
- V ten okamih pridajte asi 1/4 mlieka a dobre premiešajte, aby sa zapracovalo a neboli žiadne hrudky.
- Potom pridajte zvyšné mlieko a kocku kuracieho bujónu.
- Zvýšte plameň na strednú.
- Ako sa mlieko zahreje, omáčka zhustne.
- Spočiatku pravidelne miešajte a až zmes zhustne, miešajte stále.
- Akonáhle je omáčka dostatočne hustá (test: naberte zmes na varešku, nakreslite prstom cestičku a pokiaľ zostane, je dostatočne hustá), ihneď zložte zo sporáka.
- Premiešajte so syrom a korením.
- Podľa chuti dosoľte.
- Púd je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody.
- Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale mínus 1 minúta.
- Dobre sceďte a potom vráťte do hrnca (mimo sporák).
- Medzitým rozpustite maslo vo veľkej panvici.
- Pridajte cibuľu a restujte 1 minútu.
- Pridajte kuracie mäso a restujte, kým povrch nezbelie, potom pridajte šampiňóny.
- Pridajte soľ a korenie.
- Keď huby varíte, vylúhujú vodu.
- Keď sa táto voda odparí, nalejte náplň k cestovinám a premiešajte.
- Olej cestoviny obalí a zabráni tomu, aby sa pri pečení nadúvali.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celsi.a
- Bešamelovú omáčku vlejte do cestovinovej zmesi, dobre premiešajte a potom zmes nalejte do zapekacej misy.
- Posypte strúhankou a parmezánom.
- Voliteľne pokvapkajte rozpusteným maslom alebo olivovým olejom.
- Pečte 20 minút, kým vrch nezezlátne.
- Vyberte z rúry a podávajte!