Zapečené zemiakové šupky plnené smotanovou, nadýchanou zemiakovou kašou, s poriadnou dávkou mozzarelly, chrumkavou krehkou brokolicou a samozrejme – šunkou! Mozzarellu si môžete vychutnať aj v ďalších podobách, ktoré nájdete v týchto receptoch s týmto talianskym syrom .
Čo budeme potrebovať
- 6 veľkých zemiakov
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ
Na náplň
- 250 g smotanového syra
- 200 g masla
- 250 g mozzarelly
- 1/2 lyžice soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1/2 lyžičky mletej horčice
- 1/4 lyžičky papriky
- 400 g brokolice
- 300 g šunky
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Zemiaky umyjeme, potrieme olivovým olejom, dochutíme soľou a dáme na plech.
- Pečte 60 – 90 minút, kým nebudú upečené a mäkké. Podľa veľkosti zemiakov.
- Vyberte zemiaky z rúry, ale nechajte rúru zapnutú, znížte teplotu na 180 stupňov.
- Nechajte zemiaky vychladnúť po dobu 15–30 minút, kým nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať.
- Medzitým nakrájajte brokolicu na ružičky a vložte do sklenenej misky s 125 ml vody a dajte do mikrovlnnej rúry na vysoký výkon na 2 minúty, kým nezmäkne, a potom nakrájajte na menšie kúsky.
- Nakrájajte šunku.
- Keď zemiaky vychladnú, vodorovne ich rozpoľte.
- Veľkou lyžicou vydlabajte stred a vložte vydlabané zemiaky na plech. Nechajte trochu zemiakov v šupke, tak vytvorí lodičku na náplň.
- Do misy s vydlabanými stredmi zemiakov pridajte maslo, mozzarellu, smotanový syr, soľ, korenie, mletú horčicu a papriku.
- Mixujte, kým sa zmes nespojí a nebude krémová.
- Do zemiakovej zmesi vmiešajte šunku a brokolicu.
- Zmes rovnomerne rozdeľte medzi všetky šupky zemiakov.
- Zmes ešte posypte mozzarellou.
- Vložte zemiaky do rúry a pečte ďalších 20 minút, kým sa náplň nezahreje a syr sa nerozpustí.
- Ozdobte čerstvým mletým čiernym korením a pažítkou alebo zelenou cibuľkou.
Aby vaša plniaca zmes mohla byť krémovo hladká, je potrebné mať po ruke kvalitný a výkonný tyčový mixér . Aký si vybrať, aby vám dlho vydržal a slúžil sa dozviete v našej recenzii!