Jednoduché jedlo s úžasnou chuťou! Taký je tento zapekaný pokrm zo zemiakov, mletého hovädzieho mäsa, čedaru a dezertného vína Marsala. Vyskúšajte ho aj vy!
Čo budete potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 1 lyžica olivového oleja
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 šálky dezertného vína Marsala
- 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky nastrúhaného syra čedar
- 1 veľký zemiak
- 1/3 šálky mlieka
- 2 šálky vriacej vody
- 1 lyžica masla
- nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Do veľkej panvice na stredne vysokom plameni pridajte olej a 3 minúty smažte cibuľu.
- Pridajte mleté hovädzie mäso, soľ, korenie a sušený cesnak.
- Mleté hovädzie mäso nalámte lyžicou a niekoľko minút opekajte.
- Do panvice nalejte Marsalu a nechajte zredukovať na polovicu.
- Navrch mäsa nasypte múku a premiešajte.
- Varte 2 minúty a potom pridajte hovädzí vývar.
- Miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Varte 2 minúty.
- Zemiaku nakrájajte na tenké plátky.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte zemiaky, 1 lyžicu masla a toľko mlieka, aby boli zemiaky zakryté.
- Priveďte do varu na strednom plameni, premiešajte a varte 8 minút.
- Nalejte mäsovú zmes do 23 x 23 cm zapekacej misy, ktorú predtým nastriekajte olejom v spreji.
- Navrch pridajte syr čedar.
- Uvarené zemiaky navrstvite na zmes čedaru a mäsa.
- Zmiešajte 1 lyžicu rozpusteného masla, 1/3 šálky mlieka a korenia podľa výberu a podľa chuti pridajte ešte trochu syra.
- Zmes nalejte na zemiaky.
- Pečte 20 minút odkryté alebo pokiaľ nie je vršok zlatohnedý a okraje chrumkavé.
- Nechajte 10 minút odpočinúť (omáčka odstátím zhustne), posypte petržlenovou vňaťou na ozdobu (voliteľne) a podávajte.
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?