Vyskúšajte tento skvelý recept, ktorý je zaliaty rýchlou a jednoduchou omáčkou.
Vhodné aj pre vegánov!
Ingrediencie
Zemiaky:
- 4 zemiaky
- 4 šálky sušených húb
- 4 šálky baby špenátu
- 2 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno)
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
- 1 polievková lyžica mandľového masla
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
- citrónová šťava (z 1 citróna)
- štipka soli
Vegánska omáčka:
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice bielej shiro miso pasty
- 1 polievkové lyžice cibuľového prášku
- 2 polievkové lyžice bezlepkovej sójovej omáčky Tamari
- ¼ šálky droždia
- ¼ šálky bio šípkového prášku (zakúpite v obchode so zdravou výživou)
- ¼ šálky vegánskeho masla
Postup
Zemiaky:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Po bokoch každého zemiaka urobte, pomocou vidličky, diery – napomôžete tak úniku tepla pri pečení.
- Každý zemiak zabaľte do alobalu a pečte v rúre 40–50 minút.
- Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, pripravte si panvicu.
- Na panvici rozohrejte kokosový olej a osmažte na ňom cesnak, huby a všetko dochuťte štipkou soli. Varte 5–10 minút.
- V miske zmiešajte mandľové maslo, balzamikový ocot a citrónovú šťavu. Všetko nalejte na zeleninu v panvici. Pokračujte vo varení, kým huby nezhnednú a nezmäknú.
- Pridajte špenát a varte 2–3 minúty.
- Upečené zemiaky rozkrojte a naplňte hubovou zmesou z panvice.
- Pri rozbaľovaní pozor, aby ste sa neoparili parou, ktorá sa v alobale nahromadila.
Vegánska omáčka:
- V mixéri skombinujte zeleninový vývar, miso pastu, cibuľový prášok, sójovú omáčku, droždie a šípkový prášok. Ten môžete nahradiť múkou alebo kukuričným škrobom. Mixujte dohladka, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- V hrnci rozpustite vegánske maslo a pridajte rozmixovanú zmes. Varte, kým nezačne omáčka hustnúť. Potrvá to asi 8-10 minút.
- Hotovú omáčku na zemiaky nalejte a podávajte.
Chutia vám podobné pokrmy? Potom vyskúšajte ďalšie recepty na pečené zemiaky .