Plnené pečené zemiaky smotanovým čedarom, slaninou a kuraťom, je jemné a lahodné jedlo, ktoré sa hodí pre každú príležitosť. Tento recept je ideálny pre spotrebovanie zvyškov, čím zamedzíte jeho plytvaniu, tak ako naše gratinované zemiaky .
Čo budeme potrebovať
- 6 veľkých zemiakov
- 500 g kuracích pŕs
- 1 lyžica koreniacej zmesi z cibuľového prášku, kôpru, petržlenu, cesnakového prášku, soli, korenia a sušenej pažítky
- 120 g smotanového syra
- 3 plátky opečené slaniny
- 250 g strúhaného syra čedar
- Čerstvo nasekaná pažítka
- Na ozdobu: slanina, pažítka, ranč dresing, rozdrobený modrý syr
Postup
- Pridajte kura do pomalého hrnca a posypte zmesou korenia.
- Na kura položte blok smotanového syra.
- Prikryte a varte na vysokú teplotu 2,5 – 3 hodiny alebo na nízku teplotu asi 4 – 5 hodín.
- Medzitým upečte zemiaky do mäkka v rúre a nechajte vychladnúť.
- Keď je kura hotové, odoberte veko a natrhajte kura priamo v hrnci pomocou dvoch vidličiek.
- Vmiešajte ¾ nakrájané slaniny a nastrúhaný čedar.
- Ostrým nožom urobte v hornej časti každého zemiaka pozdĺžny zárez, dávajte pozor, aby ste zemiaky nerozrezali úplne na polovicu.
- Konce jemne stlačte, aby sa zemiaky čo najviac otvorili, ale aby sa úplne otvorili.
- Vnútro osoľte, okoreňte a vnútro zemiaka jemne našuchorte vidličkou.
- Pridajte trochu masla. Potom naplňte kuracou zmesou.
- Každý zemiak ozdobte strúhaným čedarom a zvyšnou nakrájanou slaninou.
- Zemiaky rozložte na plech vyložený alobalom a opekajte 5 minút alebo kým sa syr nerozpustí.
- Ozdobte čerstvou mletou pažítkou a prípadným zvyškom slaniny.
Biely vínny alebo červený vínny ocot môžete nahradiť akýmkoľvek iným octom – obyčajným bielym octom, balzamikom, sherry atď. Vhodnou náhradou by bola aj citrónová šťava.
Pokiaľ chcete kurča marinovať, premiešajte zálievku a vložte ju do vrecka na zips s kuraťom a marinujte až 24 hodín.