Predstavte si chrumkavé pečené zemiaky s domácou pikantnou paradajkovou omáčkou a syrom halloumi, to všetko zapečené do úplnej dokonalosti. Zbiehajú sa vám sliny? Tak si to poďme pripraviť!
Ingrediencie
- 600 -700 g nových zemiakov
- olivový olej
- 2 x 225g balenie halloumi, nakrájaného na plátky
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 jarná cibuľka, jemne nakrájaná (voliteľne)
Na omáčku:
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 červená cibuľa, nakrájaná
- 2 tučné strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 5 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
- ½ lyžičky chilli vločiek
- 400 g nakrájaných paradajok v konzerve
- 4 nakrájané sušené paradajky
- 1 lyžička sušeného oregana alebo majoránky
- hrsť lístkov bazalky a navyše na ozdobu
- 1 lyžička melasy z granátového jablka a navyše na pokvapkanie
Postup
- Rúru zohrejte na 220 °C.
- Zemiaky varte vo veľkom hrnci s vodou 12–15 minút, kým nezmäknú.
- Nechajte dobre odkvapkať, potom vyklopte do nádoby vhodnej do rúry a jemne ich roztlačte zadnou časťou lyžice.
- Pokvapkajte olivovým olejom, dobre okoreňte a pečte 20–30 minút do chrumkava.
- Na omáčku rozohrejte panvicu, pridajte extra panenský olivový olej a cibuľu, cesnak a zázvor opekajte s trochou soli na miernom ohni za občasného miešania 8 minút do zmäknutia.
- Vmiešajte čili vločky a paradajky, potom vypláchnite plechovku 200 ml vody a pridajte aj tú.
- Pridajte sušené paradajky, sušené a čerstvé bylinky a melasu z granátového jablka a potom 10 minút duste na miernom ohni.
- Podľa chuti pridajte viac soli a korenia, ale pamätajte, že halloumi je slané, takže to nepreháňajte.
- Akonáhle sú zemiaky chrumkavé, zapnite v rúre funkciu gril na stredne vysokú teplotu.
- Na zemiaky lyžicou nalejte paradajkovú omáčku a navrch položte halloumi.
- Potrite olejom a potom grilujte 5–6 minút, kým halloumi nezezlátne.
- Navrch dajte jogurt, jarnú cibuľku (ak používate), bazalku a kvapku melasy z granátového jablka.
Ak sa burgerov nemôžete nabažiť, tak pre vás máme najlepšie recepty na domáce grilované hamburgery !