Užite si toto jednoduché a voňavé jedlo zo zemiakov, čerstvého špenátu, žihľavy a údeného, ktoré si zamiluje celá rodina!
Čo budete potrebovať
- 1 kg zemiakov
- 250 g špenátových listov
- 150 g údeného mäsa
- 200 g strúhaného syra
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masla
- 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
- 1 téglik 12% smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť čerstvej žihľavy
- soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti
Postup
- Do väčšieho hrnca dajte variť osolenú vodu.
- Zemiaky dôkladne umyte, olúpte a nakrájajte na hrubšie plátky.
- Plátky zemiakov vhoďte do vriacej vody a 10 minút varte.
- Potom vodu zlejte.
- Medzitým cibuľu nakrájajte nadrobno a zľahka orestujte na masle.
- Poprášte hladkou múkou, zalejte smotanou a krátko povarte.
- Omáčka za chvíľu zhustne.
- Špenát aj žihľavu zbavte stoniek, dôkladne prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a listy nahrubo nasekajte.
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- Do zapekacej formy alebo väčšieho liatinového hrnca či pekáča naskladajte polovicu zemiakov a zalejte polovicou smotanovej omáčky.
- Na zemiaky so omáčkou dajte vrstvu špenátu so žihľavou, pridajte nasekaný cesnak a na kocky nakrájané údené, osoľte, okoreňte a pridajte strúhaný muškátový oriešok.
- Poslednú vrstvu vytvorte zo zvyšných zemiakov a opäť prelejte pripravenou omáčkou.
- Pečte v rúre približne 20 minút, potom posypte strúhaným syrom a ešte 5 minút dopečte, kým sa syr nerozpustí a nezíska zlatú kôrku.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie minitrúb . Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?