Zapečený baklažán s mletým mäsom (lasagne)

Zapečený baklažán s mletým mäsom (lasagne)

Už ste niekedy skúšali domáce lasagne? Ak áno, a zároveň vám chutili, určite by ste ocenili aj tento recept na lasagne z baklažánu. Táto zapečená špecialita je skvelou voľbou ako na obed, tak na večeru.

Ingrediencie:

Na baklažán:

  • 2 baklažány
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia

Na omáčku:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • ½ veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g pasírovaných paradajok
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 200 g paradajok
  • ½ hrnčeka čerstvej nasekanej bazalky
  • 1 lyžička oregana
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého korenia
  • ¼ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate

Na syrovú časť:

  • 420 g syra ricotta
  • 1 veľké vajcia
  • ½ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky muškátového orieška
  • 450 g mozzarelly (nakrájané na plátky)
  • 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Baklažány si umyte, nakrájajte na podlhovasté plátky asi 7 mm široké.
  • Vyskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte.
  • Takto ich dajte piecť do predhriatej rúry na 205 ° C na dobu asi 25 minút.
  • V polovici doby pečenia plech s baklažánmi otočte.
  • Medzitým si nachystajte omáčku.
  • Cibuľu a cesnak si olúpte a nakrájajte na drobno.
  • Na troške rozpáleného oleja ju nechajte zatiahnuť mäso.
  • Akonáhle je mäso zatiahnuté, dajte ho na tanier bokom a do rovnakej panvice pridajte trochu oleja.
  • Na ňom osmažte do sklovata cibuľu a cesnak.
  • Pridajte na kocky nakrájané paradajky, chvíľu restujte a nechajte ich pustiť šťavu.
  • Pod pokrievkou ich chvíľu nechajte vo vlastnej šťave povariť, než zredukujú svoju tekutinu.
  • Pridajte paradajkový pretlak a chvíľu varte za občasného miešania.
  • Potom prilejte pasírované paradajky, pridajte bazalku, oregano, ½ lyžičky soli, korenie a petržlenovú vňať.
  • Nechajte prebublávať zhruba 20 minút.
  • Pridajte mäso späť do omáčky a varte ďalších 5 minút.
  • Syr ricotta si zmiešajte s vajcom a 2 lyžicami petržlenu, ½ lyžičkou soli a muškátovým orieškom.
  • Túto zmes dajte zatiaľ do chladničky.
  • Do hlbšieho (olejom vymasteného) pekáča (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnček paradajkovej omáčky s mäsom, na to naukladajte asi 6 plátkov baklažánu (aby táto vrstva prekryla omáčku), na to rozprestrite ⅓ syrové zmesi z ricot.
  • Pokračujte pridaním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½ hrnčeka omáčky a následne posypte ¼ hrnčekom syra parmezán.
  • Tento celý postup opakujte ešte 2 krát.
  • Poslednú vrstvu bude tvoriť baklažán pokvapkaný hrnčekom omáčky a posypaný zvyškom mozzarelly a parmezánu.
  • Takto dajte zapiecť do rúry opäť na 205 ° C na dobu asi 30 minút.
baklažánové lasagne
Zdroj: primaverakitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.