Už ste niekedy skúšali domáce lasagne? Ak áno, a zároveň vám chutili, určite by ste ocenili aj tento recept na lasagne z baklažánu. Táto zapečená špecialita je skvelou voľbou ako na obed, tak na večeru.
Ingrediencie:
Na baklažán:
- 2 baklažány
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
Na omáčku:
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- ½ veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 800 g pasírovaných paradajok
- 140 g paradajkového pretlaku
- 200 g paradajok
- ½ hrnčeka čerstvej nasekanej bazalky
- 1 lyžička oregana
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého korenia
- ¼ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
Na syrovú časť:
- 420 g syra ricotta
- 1 veľké vajcia
- ½ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky muškátového orieška
- 450 g mozzarelly (nakrájané na plátky)
- 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Baklažány si umyte, nakrájajte na podlhovasté plátky asi 7 mm široké.
- Vyskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte.
- Takto ich dajte piecť do predhriatej rúry na 205 ° C na dobu asi 25 minút.
- V polovici doby pečenia plech s baklažánmi otočte.
- Medzitým si nachystajte omáčku.
- Cibuľu a cesnak si olúpte a nakrájajte na drobno.
- Na troške rozpáleného oleja ju nechajte zatiahnuť mäso.
- Akonáhle je mäso zatiahnuté, dajte ho na tanier bokom a do rovnakej panvice pridajte trochu oleja.
- Na ňom osmažte do sklovata cibuľu a cesnak.
- Pridajte na kocky nakrájané paradajky, chvíľu restujte a nechajte ich pustiť šťavu.
- Pod pokrievkou ich chvíľu nechajte vo vlastnej šťave povariť, než zredukujú svoju tekutinu.
- Pridajte paradajkový pretlak a chvíľu varte za občasného miešania.
- Potom prilejte pasírované paradajky, pridajte bazalku, oregano, ½ lyžičky soli, korenie a petržlenovú vňať.
- Nechajte prebublávať zhruba 20 minút.
- Pridajte mäso späť do omáčky a varte ďalších 5 minút.
- Syr ricotta si zmiešajte s vajcom a 2 lyžicami petržlenu, ½ lyžičkou soli a muškátovým orieškom.
- Túto zmes dajte zatiaľ do chladničky.
- Do hlbšieho (olejom vymasteného) pekáča (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnček paradajkovej omáčky s mäsom, na to naukladajte asi 6 plátkov baklažánu (aby táto vrstva prekryla omáčku), na to rozprestrite ⅓ syrové zmesi z ricot.
- Pokračujte pridaním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½ hrnčeka omáčky a následne posypte ¼ hrnčekom syra parmezán.
- Tento celý postup opakujte ešte 2 krát.
- Poslednú vrstvu bude tvoriť baklažán pokvapkaný hrnčekom omáčky a posypaný zvyškom mozzarelly a parmezánu.
- Takto dajte zapiecť do rúry opäť na 205 ° C na dobu asi 30 minút.