Zapečený karfiol so šampiňónmi

Zapečený karfiol so šampiňónmi

Ochutnajte túto lahodnú prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu, ktorú ale môžete servírovať aj ako vynikajúci vegetariánsky hlavný chod s čerstvým šalátom a chrumkavým chlebom.

INGREDIENCIA

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 230 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 4 čerstvé lístky šalvie, nasekané plus ďalšie na ozdobu
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 malá cibuľa, olúpaná a nakrájaná na tenké plátky
  • 4 šálky karfiolu, nakrájaného na ružičky o veľkosti sústa
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky bieleho korenia
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/2 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálky smotany na varenie
  • 1 šálka cherry paradajok
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice masla, nakrájaného na 0,5 cm kocky
  • nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • 1/4-1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry na ozdobu (podľa chuti)

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • V malej miske zmiešajte múku, cukor a maslo.
  • Pomocou končekov prstov premiešajte ingrediencie, kým nevytvoríte posýpku držiacu pohromade, keď ju zotvoríte medzi palcom a ukazovákom.
  • Pridajte ¼ šálky parmezánu a lyžičku nasekaných lístkov šalvie a premiešajte.
  • Dajte bokom.
  • Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja v strednom hrnci na strednom plameni.
  • Pridajte šampiňóny a restujte, kým nepustia tekutinu a nezačnú hnednúť, 5-6 minút za občasného miešania.
  • Pridajte cesnak a 4 lístky nasekanej šalvie a restujte 30–40 sekúnd, kým sa nerozvonia.
  • Zložte hrniec z ohňa a prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou – aby sa šalvia a cesnak varili v pare a zmäkli bez toho, aby zhnedli.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej miske zmiešajte karfiol a cibuľu.
  • Pridajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie a premiešajte.
  • Pridajte šampiňóny a ¼ šálky parmezánu a premiešajte.
  • Preneste zeleninu do malej štvorcovej alebo obdĺžnikovej zapekacej misky, ideálne s rozmermi 20×20 cm.
  • Zmiešajte vývar so smotanou a nalejte na zeleninu.
  • Drobenku rovnomerne nasypte na zmes v zapekacej mise.
  • Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 45 minút, kým karfiol a cibuľa nezmäknú.
  • Odstráňte alobal a hornú časť pokrmu posypte cherry paradajkami.
  • Pečte ďalších 15–20 minút.
  • Ešte teplú zapečenú zmes posypte petržlenovou vňaťou, niekoľkými malými lístkami šalvie a citrónovou kôrou.
  • Servírujte.
Gratinovaný karfiol so šampiňónmi a paradajkami v zapekacej mise s lyžicou.
www.food52.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.