Ochutnajte túto lahodnú prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu, ktorú ale môžete servírovať aj ako vynikajúci vegetariánsky hlavný chod s čerstvým šalátom a chrumkavým chlebom.
INGREDIENCIA
- 3 lyžice olivového oleja
- 230 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 4 čerstvé lístky šalvie, nasekané plus ďalšie na ozdobu
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 malá cibuľa, olúpaná a nakrájaná na tenké plátky
- 4 šálky karfiolu, nakrájaného na ružičky o veľkosti sústa
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky bieleho korenia
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 1/2 šálky zeleninového vývaru
- 1/4 šálky smotany na varenie
- 1 šálka cherry paradajok
- 1/3 šálky hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice masla, nakrájaného na 0,5 cm kocky
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- 1/4-1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry na ozdobu (podľa chuti)
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- V malej miske zmiešajte múku, cukor a maslo.
- Pomocou končekov prstov premiešajte ingrediencie, kým nevytvoríte posýpku držiacu pohromade, keď ju zotvoríte medzi palcom a ukazovákom.
- Pridajte ¼ šálky parmezánu a lyžičku nasekaných lístkov šalvie a premiešajte.
- Dajte bokom.
- Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja v strednom hrnci na strednom plameni.
- Pridajte šampiňóny a restujte, kým nepustia tekutinu a nezačnú hnednúť, 5-6 minút za občasného miešania.
- Pridajte cesnak a 4 lístky nasekanej šalvie a restujte 30–40 sekúnd, kým sa nerozvonia.
- Zložte hrniec z ohňa a prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou – aby sa šalvia a cesnak varili v pare a zmäkli bez toho, aby zhnedli.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej miske zmiešajte karfiol a cibuľu.
- Pridajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie a premiešajte.
- Pridajte šampiňóny a ¼ šálky parmezánu a premiešajte.
- Preneste zeleninu do malej štvorcovej alebo obdĺžnikovej zapekacej misky, ideálne s rozmermi 20×20 cm.
- Zmiešajte vývar so smotanou a nalejte na zeleninu.
- Drobenku rovnomerne nasypte na zmes v zapekacej mise.
- Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 45 minút, kým karfiol a cibuľa nezmäknú.
- Odstráňte alobal a hornú časť pokrmu posypte cherry paradajkami.
- Pečte ďalších 15–20 minút.
- Ešte teplú zapečenú zmes posypte petržlenovou vňaťou, niekoľkými malými lístkami šalvie a citrónovou kôrou.
- Servírujte.