Zapečený karfiol so syrom a bešamelom

Zapečený karfiol so syrom a bešamelom

Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorej varenie netrvá príliš dlho. V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako si ho pripraviť zapečený s bešamelom. Chutí aj vyzerá úplne lahodne! Zaručujeme vám, že ho budú jesť aj tie najnáročnejšie malé deti.

INGREDIENCIA

  • 1 karfiol
  • 60 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 90 g strúhaného syra
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

  • Odstráňte zelené listy z karfiolu a karfiol rozdeľte na stredne veľké ružičky.
  • Ružičky umyte a očistite a uvarte ich v hrnci s vriacou vodou a trochou soli do mäkka.
  • Dajte pozor, aby ste ružičky neprevarili.
  • Odoberte z platne a sceďte.
  • Zatiaľ čo sa karfiol varí, môžeme si pripraviť bešamel.
  • Dajte panvicu na oheň a pridajte maslo, ktoré by malo mať izbovú teplotu.
  • Maslo nechajte zahriať natoľko, aby sa rozpustilo, ale nepripálilo.
  • Postupne pridávajte múku a nechajte ju trochu zhnednúť.
  • Aby sa nepripálila ani múka, mal by sa celý proces vykonávať na miernom ohni.
  • Potom pomaly za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko, kým sa všetko nezmieša a nezostanú žiadne hrudky.
  • Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Nechajte bešamel variť a ďalej miešajte, aby sa neprichytil ku dnu, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
  • Ak je príliš hustý, môžete pridať trochu mlieka.
  • Keď to urobíte, pridajte v prípade potreby ďalšiu soľ a korenie.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Akonáhle je horúca, vložte uvarené ružičky karfiolu do zapekacej misy.
  • Zalejte bešamelovou omáčkou a posypte strúhaným syrom.
  • Karfiol vložte do rúry a pečte desať minút.
  • Dobrú chuť!
Gratinovaný karfiol v zapekacej mise s lyžicou.
www.food.onehowto.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.