Luxusný gratinovaný pokrm z čerstvej brokolice, chrumkavej slaniny, roztopeného syra s lahodnou bylinkovo-cesnakovou omáčkou je skvelou prílohou s nízkym obsahom sacharidov. Pripravte si ho iba za 30 minút!
Ingrediencie
- 6 šálok ružičiek čerstvé brokolice
- 230 g krémového tvarohového syra s cesnakom a bylinkami
- 2 lyžice hustej smotany
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej cibule
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 2-3 jarné cibuľky nakrájané na kocky
- 6 plátkov nakrájané chrumkavé plátky slaniny
- 2 šálky nastrúhaného syra čedar
- šťava z citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia, vymažte zapekaciu misku 23×23 maslom a dajte bokom.
- Nastriekajte plech na pečenie olejom v spreji a položte naň slaninu.
- Pečte 15–20 minút alebo do chrumkava a medzitým si si pripravte brokolicu.
- Hotovú slaninu potom vyberte na plech vyložený papierovou utierkou.
- Pridajte ružičky brokolice do veľkého sitka nad hrniec naplneným 2,5 – 5 cm vody, priveďte do varu a potom zakryte pokrievkou, brokolicu varte v pare 2-3 minúty.
- Po dokončení stiahnite z ohňa a dajte bokom.
- Vo veľkej panvici alebo v hrnci zmiešajte krémový syr s hustou smotanou na stredne vysokom plameni.
- Pridajte korenie a parmezán a premiešajte, aby sa všetko spojilo. V
- Pridajte ružičky brokolice, polovicu strúhaného syra a väčšinu chrumkavých kúskov slaniny, väčšinu jarnej cibuľky a citrónovú šťavu.
- Všetko preložte do maslom vymastenej zapekacej misky a zakryte zvyšným čedarom, slaninou a jarnou cibuľkou.
- Pečte prikryté 20 minút a potom ďalších 5 minút odkryté.
- Ihneď podávajte.