Zapekaná fazuľa s kukuricou a cuketou

Zapekaná fazuľa s kukuricou a cuketou

Tak toto je úplná delikatesa! Môžete použiť fazuľu z konzervy, ale ešte lepšie dusené fazule, ktoré zredukujete v ich vlastnom aromatickom vývare.

INGREDIENCIA

Na fazule:

  • 3 šálky varených čiernych fazule, s tekutinou
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 1 chipotle v adobo omáčke, bez semienok a nasekaná (voliteľne)
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička chilli (alebo viac podľa chuti)

Na cuketu:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky nasekanej cibule
  • soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 700 g cukety, nakrájané na plátky hrubé asi 0,5 cm
  • ½ až 1 lyžička oregana

Na kukurici:

  • 2 šálky kukuričných zŕn (čerstvých alebo mrazených)
  • 1 a ¼ šálky mlieka
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • ¼ hrnčeka kukuričnej múky alebo polenty
  • soľ podľa chuti
  • ½ šálky strúhaného syra pecorino
  • ¼ šálky rozdrobené fety
  • 1 lyžica masla alebo extra panenského olivového oleja

POSTUP

  • Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Dvojlitrovú zapekaciu misu vymažte olejom alebo maslom.
  • Na veľké, ťažké nepriľnavé panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni a pridajte rascu a chilli.
  • Restujte za stáleho miešania asi minútu, kým korenie nezačne prskať.
  • Pridajte fazuľu a prípadne chipotle.
  • Fazuľu restujte (aj s tekutinou) za stáleho miešania a roztlačenia zadnou stranou lyžice, kým nezhustnú a na dne panvice nevytvoria tenkú kôrku.
  • Tú premiešajte a vmiešajte do fazule.
  • Varte, kým fazuľa nie sú husté, ale nie príliš suché, asi 10 minút.
  • Fazuľu ochutnajte a prípadne dosoľte.
  • Rozprestrite v rovnomernej vrstve do zapekacej misy.
  • Vyčistite a osušte panvicu.
  • Zahrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej.
  • Pridajte cibuľu a restujte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
  • Pridajte štipku soli a cesnak a restujte za stáleho miešania, kým sa cesnak nerozvonia, asi 30 sekúnd.
  • Nakoniec pridajte cuketu, oregano, soľ a korenie a mierne zvýšte teplotu.
  • Varte za častého miešania, pokiaľ nebude cuketa mäkká, 5 až 10 minút.
  • Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  • Rozložte v rovnomernej vrstve na fazuľu.
  • V hrnci zmiešajte kukuricu a mlieko a priveďte do varu.
  • Varte 5 minút, kým kukurica nezmäkne.
  • Vmiešajte kukuričnú múku a chilli, pridajte soľ podľa chuti a ďalej varte, kým zmes nezhustne, 3 až 5 minút.
  • Vmiešajte nastrúhaný syr pecorino.
  • Zložte z ohňa a rozprestrite v rovnomernej vrstve na cuketu.
  • Vrch posypte rozdrobenou fetou.
  • Potrite maslom alebo pokvapkajte olejom.
  • Vložte do rúry a pečte 25 minút, kým syr ľahko nezhnedne.
  • Podávajte horúce alebo teplé.
Fazuľa pečená s cuketou a kukuricou v zapekacej mise.
www.cooking.nytimes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.