Tak toto je úplná delikatesa! Môžete použiť fazuľu z konzervy, ale ešte lepšie dusené fazule, ktoré zredukujete v ich vlastnom aromatickom vývare.
INGREDIENCIA
Na fazule:
- 3 šálky varených čiernych fazule, s tekutinou
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 1 chipotle v adobo omáčke, bez semienok a nasekaná (voliteľne)
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička chilli (alebo viac podľa chuti)
Na cuketu:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ šálky nasekanej cibule
- soľ podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 700 g cukety, nakrájané na plátky hrubé asi 0,5 cm
- ½ až 1 lyžička oregana
Na kukurici:
- 2 šálky kukuričných zŕn (čerstvých alebo mrazených)
- 1 a ¼ šálky mlieka
- 1 nasekaná chilli paprička
- ¼ hrnčeka kukuričnej múky alebo polenty
- soľ podľa chuti
- ½ šálky strúhaného syra pecorino
- ¼ šálky rozdrobené fety
- 1 lyžica masla alebo extra panenského olivového oleja
POSTUP
- Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Dvojlitrovú zapekaciu misu vymažte olejom alebo maslom.
- Na veľké, ťažké nepriľnavé panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni a pridajte rascu a chilli.
- Restujte za stáleho miešania asi minútu, kým korenie nezačne prskať.
- Pridajte fazuľu a prípadne chipotle.
- Fazuľu restujte (aj s tekutinou) za stáleho miešania a roztlačenia zadnou stranou lyžice, kým nezhustnú a na dne panvice nevytvoria tenkú kôrku.
- Tú premiešajte a vmiešajte do fazule.
- Varte, kým fazuľa nie sú husté, ale nie príliš suché, asi 10 minút.
- Fazuľu ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Rozprestrite v rovnomernej vrstve do zapekacej misy.
- Vyčistite a osušte panvicu.
- Zahrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej.
- Pridajte cibuľu a restujte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
- Pridajte štipku soli a cesnak a restujte za stáleho miešania, kým sa cesnak nerozvonia, asi 30 sekúnd.
- Nakoniec pridajte cuketu, oregano, soľ a korenie a mierne zvýšte teplotu.
- Varte za častého miešania, pokiaľ nebude cuketa mäkká, 5 až 10 minút.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Rozložte v rovnomernej vrstve na fazuľu.
- V hrnci zmiešajte kukuricu a mlieko a priveďte do varu.
- Varte 5 minút, kým kukurica nezmäkne.
- Vmiešajte kukuričnú múku a chilli, pridajte soľ podľa chuti a ďalej varte, kým zmes nezhustne, 3 až 5 minút.
- Vmiešajte nastrúhaný syr pecorino.
- Zložte z ohňa a rozprestrite v rovnomernej vrstve na cuketu.
- Vrch posypte rozdrobenou fetou.
- Potrite maslom alebo pokvapkajte olejom.
- Vložte do rúry a pečte 25 minút, kým syr ľahko nezhnedne.
- Podávajte horúce alebo teplé.