Kološvárska kapusta môže kombináciou mletého mäsa a ryže pôsobiť trochu podozrivo a zbesilo, ale chuťovo je to úplná lahôdka.
INGREDIENCIA
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 hrnček (2,5dcl) ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a korenie
- menšia klobáska
- 50 g domácej slaniny
- 400 g kyslej smotany
- 1 lyžička sadla
- 100 g bieleho jogurtu
- 2,5 dcl vývaru
- 1 lyžička pretlaku
POSTUP
- Podusíme ryžu vo vode, nemusí byť úplne uvarená, pretože sa ešte bude dopekať v rúre, necháme ju vychladnúť.
- V hrnci podusíme kyslú kapustu.
- Slaninu nakrájame na kocky orestujeme na panvici, s cibuľou, mletým mäsom a pokrájanou klobáskou.
- K zmesi pridáme rozotrený cesnak, soľ, korenie, rascu a pretlak, zalejeme vývarom, malú chvíľu podusíme.
- Hotovú zmes premiešame s ryžou.
- Pripravíme zapekaciu misu, vymažeme masťou a začneme vrstvením jednotlivých prísad.
- Kladieme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou, zalejeme bielym jogurtom, potom prikryjeme vrstvou kapusty.
- Nakoniec celé zakryjeme kyslou smotanou.
- Zapekaciu misu prikryjeme alobalom, pečieme vo vyhriatej rúre na 180 – 200 °C 10 minút zakryté, potom odkryjeme a dopečieme 20 minút odkryté.